Május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját

2021. május 10. 17:39 | Sipos Gábor

Május 10-én ünneplik világszerte a madarak és fák napját, amely a föld napjának társ ünnepnapja. A védett madarak sokaságával találkozhat az, aki meglátogatja a Réhelyi látógatóközpontot.

Többek között az Európában is egyedülálló túzokpopuláció is megtekinthető a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont teljes területe látogatható a pandémiás szabályok betartásával.

 – 2003 óta minden évben megrendezzük a madarak és fák napját. Mi ebből az alkalomból rendszerint úgy emlékezünk, hogy egy Fekete István nevével fémjelzett vers- és prózamondóversenyt hirdetünk a diákoknak, elsősorban általánosok alsó- és felsőtagozatosai számára. Sajnos ahogy tavaly, úgy idén sem rendezhettük meg a versenyt – mondta Szélné Sándor Katalin, a látogatóközpont vezetője.

A verseny elmaradt, de a tanösvény, a túzokok, a fokozottan védett madarak megmaradnak és látnivalóként szolgálnak. A túzokvédelmi látogatóközpontban és környékén található Európa legnagyobb egyedszámú túzokpopulációja.

Az ide látogatókat egy különleges tanösvény is várja, ahol nemcsak a túzokokat, hanem a pusztában élő állatokat is megismerhetik. A fejlesztéseknek köszönhetően a nagytestű állatok között a bivaly, a szürkemarha vagy éppen a juhfélék tartásmódját is bemutatják.

 – Új helyet biztosít a pusztát fenntartó nagytestű, növényevő állatoknak, bivalyoknak, magyar szürkemarháknak, hiszen ezek a fajok készítik elő azokat az élőhelyeket, ahol a jellegzetes pusztai fajok laknak, mint a túzok, de akár az ugartyúk, a hamvas réti héja vagy a réti fülesbagoly és egyéb fokozottan védett madárfajok – hangsúlyozta a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont természetvédelmi terület felügyelője, Szél Antal István.

A látogatóközpont védettségi igazolvánnyal látogatható, a maszk viselése az intézmény területén nem kötelező.

 

További programok »

Hírek videóval

FEL