Magyarország washingtoni nagykövetségén lép fel a csabai kötődésű Tóth Péter

2023. március 27. 07:10 | behir

Tóth Péter, a békéscsabai származású, Amerikában élő zongoraművész a közösségi oldalán számolt be arról, hogy milyen megtiszteltetés érte.

Tóth Péter a következőket írta: "Megtisztelő, hogy meghívtak, lépjek fel Magyarország washingtoni nagykövetségén, április 21-én, a Diplomaták Magyar Rapszódia Gáláján. Egy magyar zeneszerzőket felvonultató összeállítást játszom majd a magyar kultúra ünneplésére". 

 

Tóth Péter 1983-ban született Békéscsabán. Zenei tanulmányait a csabai zeneiskolában kezdte, ahol Csontos József zongoratanár segítette tehetsége kibontakoztatásában. Később a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek előkészítő tagozatán folytatta tanulmányait.

1999-ben az olaszországi Bovinóban megrendezett nemzetközi zongoraversenyt, 2000-ben a weimari Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, 2001-ben a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt nyerte meg, majd a Tiszadobi Zongorafesztiválon Kocsis Zoltánnal és Ránki Dezsővel szerepelt együtt. Ezután Ausztriában, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Dél-Koreában és Japánban is koncertezett. A Liszt Ferenc darabokat illetően generációjának egyik legjelentősebb eladójává vált.

A zongoraművész 2009-ben ösztöndíjasként Amerikában, a Fort Worth-i Texas Christian University-n, dr. Ungár Tamás osztályában tanult tovább, majd 2012 kezdte doktori tanulmányait Anton Nel irányításával.

Európa után Ausztráliában, és Amerikában is sorra érte el sikereit. 2010 novemberében a Los Angeles-i Liszt Ferenc Zongora-és Énekversenyen két kategóriában is első helyezést ért el. A következő évben hatodik helyezett lett az ausztrál Southern Highlands Nemzetközi Zongoraversenyen, illetve elnyerte a romantikus mű legjobb előadásáért járó díjat. 2011-ben Washington D.C.-ben, Costa Rica-ban és Londonban debütált és koncertezett a budapesti Régi Zeneakadémián, Hollandiában, Franciaországban és az Egyesült Államokban. 2012-ben Skóciában, Magyarországon és az Egyesült Államokban is fellépett.

A világszerte ismert művész 2013 májusában megnyerte a Los Angelesben megrendezett Paderewski Nemzetközi Zongoraversenyt, valamint elnyerte a legjobb európai versenyzőnek járó különdíjat.

Tóth Péter Amerikában él, de rendszeresen hazalátogat Békéscsabára, így a Békés megyei közönség is időről időre gyönyörködhet a játékában.

 

További programok »

Kultúra

FEL