Magyarország vadászatának bölcsőjében, Kondoroson nyitották meg a vadásszezont

2022. október 10. 16:15 | Vári Bianka

Szombaton ünnepélyesen is elindították az apróvadas vadászati idényt a Kondoros melletti Batthyány-Geiszt kastély parkjában. A programot vadászkutya bemutató és kürtegyüttes műsor is színesítette, de a résztvevők az Aradi vértanúkról is megemlékeztek.

Évek óta hagyomány, hogy október elején a kondorosi vadászkastély parkjában indítják el az őszi vadászidényt. Kondoros önkormányzata, az Alföldi Vadásztársulat Közhasznú Alapítvány és a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház szervezésében a történelmi Magyarország vadászati bölcsőjének helyszínén először az aradi vértanúkra emlékeztek az egybegyűltek.

– Tisztelettel adózva mindazok előtt, akik bátorságukkal és önfeláldozásukkal világtörténelmet írtak, a mai szép, napsütéses őszi napon mi is megálltunk egy pillanatra, hogy az egykori csákói birtokon közösen fejet hajtsunk a hős magyar honvédtisztek emléke előtt. Hisz ők is csak emberek voltak, akárcsak mi, mindannyian. Szerettek, reméltek és tették, amit tenniük kellett. Osztályrészük, a vértanúság azonban ezen sorsokat kortalanná, üzenetüket örökérvényűvé tette. Így válhattak példaképpé, nemzeti önazonosságunk mindenkori harcosaivá. Így tekinthetünk e kastélyra is, amely valóban meghatározó szimbólumként példázza a mindenkori magyarság tenni akarását – fogalmazott Ribárszki Péter, a település polgármestere.

 

fotó: Szeretünk Kondoros

Ribárszki Péter polgármester; fotó: Szeretünk Kondoros

 

Ezt követően Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke szimbolikusan megnyitotta az apróvadas vadászati idényt, valamit a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai díszlövéssel tisztelegtek. A résztvevők a Batthyány-fa tövében helyezték ezl az emlékezés koszorúit, közben pedig vadászkürtösök adtak műsort.

– Mindamellett, hogy a mai nap a megemlékezésről és a vadászidény megnyitásáról szólt, különleges jelentőséggel is bír számunkra, hiszen Tokár János Petőfi István életútjának rövid ismertetését követően – az Országos Agarász Egyesület jóvoltából – a Csákón hosszú éveken át élt költőnk tiszteletére állított emlékoszlopot avathattunk fel, melyet Keresztes János, az egyesület tiszteletbeli elnöke adott át városunknak, Arnótszky Orsolya szavalatának kíséretében. Ezúton is köszönettel és hálával tartozunk e nemes felajánlásért – számolt be a polgármester.

Az esemény ünnepélyes része után családiasabb programok következtek. Poroszlai Róbert vadászkutya-bemutatót tartott, majd az Országos Agarász Egyesület és a Békés Megyei Agarászok agárfuttatása következett, de a résztvevők elöltöltős fegyverbemutatót és lovas szabadedzést is láthattak. A kastély falain belül is volt látnivaló, hiszen az Alföldi Vadásztársulat készített vadászati tárlatot az eseményre.

 

fotó: Szeretünk Kondoros

További programok »

FEL