Magyarország lakosságának 80%-a szenved hát-és gerincfájdalomtól

2021. június 24. 12:45 | Csiffáry Zsuzsanna

A magyar munkaképes lakosság 45 százaléka szenved gerincfájdalomtól. A nyaki gerincfájdalom előfordulásának az irodában ülők 30-50 százalékánál fordul elő, a derékfájdalom 60–80 százalékuknál- olvasható az egészségügyi statisztikákban. Helyi szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi lehet az oka az egyre gyarapodó panaszoknak, és mit tehetünk azért, hogy az állapot javuljon.

Néhány évvel ezelőtt tízezer felnőtt lakosra 665 gerincbeteg jutott, addig napjainkban már 2618 esetet regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Gyerekek esetében 2003-ban 212-nek találtak deformitást a gerincében, 2020-ra ez már 318 gyereknél volt fellelhető.

Laurinyeczné Buday Erika kézilabda edző 32 évig kézilabdázott, jelenleg pedig edzőként erősíti a diákjait. Fontosnak tartja az állandó mozgást és a háterősítést.

– Azt látom, hogy egyre korábban kezdődik a gyerekeknél térdfájás, bokafájdalom és a lábizületek fájdalmai. Természetesen az sem tesz jót nekik, hogy a mai gyerekek sokat ülnek az okoseszközök előtt. Erősebb tornagyakorlatokra lenne szükség – fogalmazott az edző. 

Fabula Mónika az egyik békéscsabai bank munkatársa. Már két gerincműtéten is átesett, mert nagy fájdalmakkal küzdött. Végül a végtagzsibbadás hozta el számára a döntést a második műtét mellett. Elhatározta, hogy sokkal többet fog mozogni, és céltudatosan edzi a hátát.

– Folyamatosan járok gyógytornára, ahol megfelelő izomerősítő gyakorlatokat végzünk. Emellett úszni is járok még és vízitorna is van, ami szintén nagyon jó erre a célra – mondta el Fabula Mónika.

Czifrák Tímea gyógytornász elmondta, hogy a mozgásszegény és ülő életmód egyaránt magával hozza a teljes mozgásrendszerünk átrendeződését. A tartásunk az izomszövetek átcsoportosulását jelenti, hiszen azok értelemszerűen alkalmazkodnak ahhoz a testhelyzethez, amiben huzamosabb időt töltünk. Ezek hosszú távon pedig a mozgásszervi megbetegedések alapját képezik.

– Egy alap 10 perces gyakorlatsort kellene elsajátítani, amivel a hátizmokat megerősíthetjük, egy picit nyújtózkodunk, tornázunk. Ha minden reggel elvégeznénk az alapgyakorlatokat, akkor ezek a panaszok enyhíthetőek lennének – fogalmazott a gyógytornász. Hozzátette, hogy jó törekvésnek tartja a mindennapos testnevelést,  és hogy felismerték annak a fontosságát, hogy a a mozgást muszáj tervszerűen beiktatni a gyerekek életébe. 

Galéria

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL