Magyarország 41 ezer Pfizer vakcinát ad Csehországnak

2021. június 5. 06:00 | D. Nagy Bence

A cseh és a magyar gazdaság ezer szálon kötődik egymáshoz, a jó gazdasági működéshez azonban oltaniuk és nyitniuk kell – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

 

– Keletről is vettünk oltóanyagot, ennek köszönhetően a magyar lakosság 60 százalékát be tudtuk oltani. Sok más ország, így cseh barátaink sincsenek ebben a helyzetben. A barátságunk okán, és azért, mert a két ország gazdasága ezer szálon kötődik egymáshoz, úgy döntöttünk, hogy segítséget nyújtunk Csehországnak – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a pénteki, prágai látogatását követő tájékoztatón arra is kitért, hogy már korábban megköttetett az a megállapodás is, amely szerint a beoltott állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak a két ország között.

– Mostantól még több ember számára nyílhat lehetőség az utazásra, ugyanis pénteken Magyarország 41 ezer Pfizer vakcinát adott kölcsön Csehországnak, amelyet természetesen az év végéig visszakapunk majd – fogalmazott a miniszter. Mint mondta: hazánk jelenleg van olyan jó helyzetben, hogy minden regisztrált megkaphatja az oltását.

További programok »

Gazdaság

Kezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető. A miniszter arra emlékeztetett, hogy a tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb ágazata, 2020-ban már meghaladta az 1,9 milliárd litert az éves termelés, a tejtermékek exportja pedig elérte a 124 milliárd forintot.
2021. október 17. 16:54
FEL