Magyar Teátrum Díjátadó Gála hetedik alkalommal

2016. december 17. 21:05 | behir.hu

Bojczán István , a Jókai Színház műszaki csoportvezetője is a díjazottak között.

Immár hetedik alkalommal gyűltek össze a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék meg a színházi háttérszakmákat. Egyazon este színészek, rendezők, Kossuth- és Jászai-díjasok, a függöny mögött szolgálatot teljesítőknek adóznak tisztelettel, odafigyeléssel. Díjat kapnak a legkiválóbbak, akik nélkül sohasem valósulhatna meg az előadások végén érzett katarzis, a tapssal materializált színházi csoda. Ebben az esztendőben a szakmai zsűri nyolc háttérdolgozónak ítélte oda az elismerést, akik nemcsak szakmailag, hanem színházszeretetükben, munkájuk iránti alázatukban is példamutató képviselői hivatásuknak. A jelölés két állami díjjal kitüntetett neves művész javaslata, illetve az adott színház társulatának véleményét is megfogalmazó igazgató döntése alapján történhetett. A díjátadó gálaesten az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen léptek színpadra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei, valamint a Jókai Színház társulatának tagjai. A látványos, zenés, táncos show-műsorban részletek csendültek fel a színházak sikerprodukcióiból. A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapította meg a Magyar Teátrum Díjat, amely a színházi háttérszakmák megbecsülésének kifejezésére hivatott. Az alapítók célja a színházi háttér- és kiszolgálószakmák, valamint az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakemberek erkölcsi és anyagi elismerése. Maga a díj egy csapágyat formázó alkotás, melyről az első díjátadó gálán az elismerés kitalálója, a Magyar Teátrum színházi havilap főszerkesztője: Fekete Péter színházigazgató a következőket mondta:  - Tekintsük úgy a háttérmunkásokat, mint egy-egy csapágygolyót, akik, mint a forgószínpad csapágyában az igazi golyók egymáshoz érve forgatják, mozgatják a színház nagy gépezetét. Vegyünk egyet ezek közül a golyók közül, és egy estére fényesítsük meg, aranyozzuk be, helyezzük vissza a többi közé és adjuk át díjként.

Az idén Bojczán István  a Békéscsabai Jókai Színház műszaki csoportvezetője, Somfai Péter, a Budapesti Operettszínház világítástervezője, Szaniszló Tamásné,  a Gárdonyi Géza Színház jelmeztár-vezetője,Hauzer József, a Móricz Zsigmond Színház hangtár-vezetője, Őri Rózsa, a  Radnóti Színház rendezőasszisztense, Kovács Ferenc, a Soproni Petőfi Színház műszaki vezető, fővilágosítója, Ignácz György, a Szolnoki Szigligeti Színház műszaki vezetője, Somfai Péter, a Budapesti  Operettszínház világítástervezője,  aNemzetiségi Különdíjat pedig Nagy Imréné a  Cervinus Teátrum színházi titkár, gazdasági ügyintézője kapta.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál Életműdíjat, Krisztiáni István, a Vígszínház szcenikusa vehette át. Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. Ezzel a kitüntetéssel is ezereurós pénzjutalom jár. Tolnay Pál a Magyar Állami Operaház első mérnöke, a magyar színháztechnikai élet kiemelkedő személyisége volt. 

Díjátadóként több színházigazgatót, neves színházi és közéleti személyiséget köszönthettünk a színpadon. A díjátadók között a díj támogatói is helyet kaptak: Rábay Péter, a Luminis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Barna János, a Színpad- és Emelőgéptechnika Gyártó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Balogh Géza, az INTERTON Kft. ügyvezetője, Fazekas Tamás, a Zaj Rendszerház Kft. ügyvezetője, Kelle Gábor, a Lisys Project Kft cégvezetője, Pelyhe János, a Pelyhe és Társa Kft. ügyvezetője, Szűcsborus János, a Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöke, valamint Tóth Kázmér, a Scabello Bt. ügyvezetője.

Az ünnepi gálaesten a Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei léptek fel a színházi élet jeles képviselői és a nézők előtt.  A műsort Morvai Noémi és Szabó László vezette. A gálaestről televíziós felvételt a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Médiacentrum készített.

 

FEL