Magyar festészet napja: 18 alkotó művei a Csabagyöngyében - galériával

2021. október 15. 15:19 | Csiffáry Zsuzsanna

Újabb alkotásokkal lépett a kulturális platformra a Békéstáji Művészeti Társaság. A 18 alkotó munkáiból összeállított kollektív tárlat a magyar festészet napjához kötődően nyílt meg.

A magyar festészet napja egy civil kezdeményezés hatására, Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József, valamint Fabók Gyula elképzelése alapján indult 2002-ben, azzal a céllal, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét a kortárs képzőművészet aktívan alkotó művészeinek munkáira. A második esztendőben már kétnapos program zajlott, a rendezvény pedig azóta is évről évre csak növekszik.

Ebből az indíttatásból állított össze anyagot a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéstáji Társaság. Az eseményen köszöntőt mondott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A tárlatot Gyarmati Gabriella a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze nyitotta meg. 

 – A kiállításon látható munkák 18 alkotó világképéről, képzőművészeti nyelvváltozatáról tanúskodnak. Általában a csoportos kiállításoknál a látvány is nagyon változatos, mondhatni eklektikus, viszont most sikerült nagyon harmónikus képcsoportokat összeállítani  – fogalmazott a múzeum munkatársa. 

Gnandt János festőművész elmondta, a tárlat azt is megmutatja, hogy a kortárs alkotó kollégákat mi foglalkoztatja itthon, Békéscsabán, amitől mindez még érdekesebb. 

–  Hagyomány, hogy a Békéstáji Művészeti Társaság tagjai kiállítanak a magyar festészet napján. Nem volt tematikus kiírás a tárlatra, mindenkit hagytunk szabadon, a saját technikájával dolgozni. Ez lehetőséget biztosított arra is, hogy az alkotók egyénenként megmutathassák, mi az amivel az utóbbi időben foglalkoztak, így sokkal jobban megismerhetjük a gondolkodásukat és a világnézetüket. A magyar festészet napja alkalmából összeállított tárlat egy közös kiállítás sorozat része. A sorozatot a magyar kultúra napjára összeállított munkáink bemutatásával kezdtüj, ezt követte az Év színe, és most ezzel zárjuk ezt a kollektív művészeti sorozatot – mondta el Gnandt János a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke. 

Galéria

 

További programok »

FEL