Madárkarácsonyfa

Bőségesen élhetnek az ünnepek után is a madarak az Esélynél.

Igazán bőségesen élhetnek az ünnepek alatt és persze után is azok a madarak, akik megtalálják az Esély Pedagógia Központ üvegkalitkájában felállított madárkarácsonyfát. A Vandháti úti intézményben működő Természet szakkör tagjai, magvakból és gyümölcsökből álló finomságokat készítettek, hogy a hideg időszakban is táplálékhoz jussanak a hazánkban telelő madarak.

A Természet szakkör diákjainak Boldog Gusztáv nyújtott segítséget. Első lépésként egy madzagra két kisebb pálcikát erősítettek a gyerekek, melyet aztán a virágcserép alján lévő lyukon keresztül húztak. Ezekbe a cserepekbe tömködték a marhafaggyúból és napraforgóból álló keveréket.

 – A zsír a hidegben teljesen meg fog majd keményedni, és ha így fellógatjuk, valóban csak azok a madarak tudják kienni belőle a magot, akik tudnak alulról is kapaszkodva táplálkozni. Ezek pedig a cinegék – árulta el a gyerekeknek Boldog Gusztáv.

A gyümölcs saslik elkészítése is egyszerűen ment. A nyers alma és répadarabkák közepébe hurkapálcával fúrtak lyukat a gyerekek, majd egy madzagra fűzték azokat. Ezután következett az automata madáretető elkészítése. Ehhez csupán egy műanyag palackra volt szükség, melynek az alján pár apró lyukat ejtettek és színig töltötték napraforgóval.

A heti egyszeri foglalkozások alkalmával a gyerekek a gyakorlatban ismerkedhetnek meg az őket körülvevő természettel így talán sokkal, nagyobb kedvvel fogadják be az ismereteket.

– Arra törekszem, hogy minden dolgot tapasztaljunk, ismerjünk meg, így nekik tulajdonképpen játék a tanulás és ezt csináljuk a szakkörökön is. Tehát a tőkés récét, persze ami benne van a könyvben is, elolvassuk, megnézzük, de ha úgy gondoljuk, akkor szakkörön fogjuk magunkat és kimegyünk az Élővíz-csatornához, kimegyünk és megfigyeljük. Én mindig is ezt vallottam, hogy a tapasztalás útján lehet a legjobban tanulni – fogalmazott Kristáné Tóth Zsuzsanna, a szakkör vezetője.

Miután mind a három fajta etető elkészült, a szakkör tagjai az intézmény belső terében kialakított úgynevezett üvegkalitkában felállított fára akasztották a csemegéket. Utolsóként került fel a műanyag palackba rejtett magvakból álló, automata adagolós etető. A gyerekek bíznak abban, hogy a madarak mihamarabb megtalálják ezt a helyet és előszeretettel fogyasztják majd a csemegéket.

Megosztás:

Címke: , ,