Madárdaltól hangos a réhelyi kis tó és a Madárváros környéke

2022. július 1. 14:23 | behir

A nagy hőségben a madarak számára igazi felüdülést jelent felkeresni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi-tanösvényén található kis tavat.

Bár a meleg miatt most a tóban is jelentősen lecsökkent a vízmennyiség, azért még így is kitűnő hely ez a madaraknak az iváshoz és a fürdéshez.  A vizet körülölelő fák árnyékot is biztosítanak számukra, nem csoda hát, hogy nagy számban koncentrálódnak itt a Madárvárosban, illetve a távolabbi helyeken fészkelő fajok is.

A különböző típusú odúkat magába foglaló Madárvárost három évvel ezelőtt helyeztük át a kis tó árnyas fűzfasora mellé. A közelmúltban megvizsgálták az odúkat, s örömmel állapították meg, hogy a 66 -ból 46-ban fészket raktak a madarak.  

A felső, legnagyobb nyílású D-odúkban egy pár csóka, illetve egy kuvikpár fészkel. A B típusú odúkban pedig széncinegék, kék cinegék, házi rozsdafarkúak és verebek rendezkedtek be. Összességében tehát a Madárváros odúinak mintegy 70 százaléka lakott, ami a tavalyinál jobb arány.

Cél, hogy a madarak megtelepítése mellett a környezeti nevelésbe is bevonjuk a tanösvénynek ezt a részét. Éppen ezért a tó mellett kialakítottak egy madárlesként szolgáló házikót is. A madarak szerencsére nem reagálnak érzékenyen az ember jelenlétére, így jól megfigyelhetjük életmódjukat, láthatjuk röptüket, hallhatjuk éneküket.  

A Madárváros lakóin kívül gyakori vendégek például a gémfélék, lábnyomaik elárulják jelenlétüket. Láttak már itt bakcsót, szürke gémet, törpegémet és nagy kócsagot is. A vízimadarak közül még récefélék, szárcsák járnak a tóra, de bölömbika hangját is hallottuk már a nádasból.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
19:39
FEL