Madárcsoportok védelmére hívja fel a figyelmet az év madara szavazás

2019. március 18. 09:38 | behir

Idén a gólyatöcs az év madara. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti.

 A gólyatöcs, régi nevén a székigólya lett a tavalyi internetes szavazás eredménye szerint az idei év madara. A négy évtizede futó programon a lakosság tavaly három fajra szavazhatott: a gólyatöcs mellett a gulipánra és a nagy pólingra – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely elsősorban a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a figyelmet.

A madár külsejében a gólyára emlékeztet hosszú lába és a fekete-fehér tollazata miatt. Öt alfaja az Antarktisz kivételével az összes kontinensen előfordul. Főleg vízi rovarokkal és más gerinctelenekkel, elsősorban alacsonyabb rendű rákokkal táplálkozik. Március–áprilisban érkezik Afrikából, a költési időszak végén pedig elindul, többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot.

 

A szikes tavak nagykövete

 

A gólyatöcs egy adott élőhelytípus nagykövete, mégpedig a szikes tavaké, amely egy nagyon különleges terület – magyarázza Orbán Zoltán, az MME szóvivője. A szikes tavak visszaszorulása az 1980-as évek végére tehető, ami kedvezőtlenül hatott erre a fajra is. A klímaváltozás, az egyre szárazabb tavaszok jelentősen befolyásolják az adott évi költőpárok számát.

Védelmének alapját elsősorban a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonulási időszakban bármely sekély vizű élőhelyen, azaz halastócsapolásokon, belvizes szántókon, gyepeken is felbukkanhatnak. A szikes tavak megfogyatkozásával a gólyatöcs ezeket az alternatív vizes élőhelyeket is mind gyakrabban használja fészkelőhelyként.

Az egyesület elsődleges feladata, hogy a hazai és az európai uniós döntéshozók tájékoztatása arról, hogy a klímaváltozás miatt fontos megóvni és visszahozni a vizes élőhelyeket, ami a szikes tavak esetében a vízmegtartást jelenti.

Magyarországon rendszeres fészkelő a gólyatöcs, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár között alakul. Hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Forrás: MTI, hirado.hu

 

További programok »

Életmód

FEL