Ma van az önkéntesség napja

Az önkéntesek tevékenységének gazdaságilag is mérhető hatása van.

1985 óta minden december 5-én ünnepli a világ, az Önkéntesség Nemzetközi Napját. Az ENSZ közgyűlése által kezdeményezett nap üzenete, minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bír, látva az önkéntesek szerepének felértékelődését az élet minden területén. Magyarországon az Önkéntes Központ Alapítvány szeretné felhívni mindenki figyelmét a nemzetközi nap aktualitására és mindazon értékekre, mely az önkéntesek segítségével nap mint nap létrejönnek a társadalom jobbítása érdekében.

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) immáron 13 éve dolgozik a hazai önkéntesség társadalmi megbecsültségének javítása érdekében. Az elmúlt évtizedben komoly változáson ment keresztül az önkéntesség presztízse és támogatottsága és mind többen vállalnak ilyen tevékenységet. Kutatási adatok szerint a felnőtt lakosság 40%-a végez önkéntes tevékenységet, ennek emelése és az elköteleződés rendszeressé tétele az egyik fő kihívás az önkéntességet támogató szervezetek számára.

Az ÖKA az Önkéntesek Nemzetközi Napjához kapcsolódva Önkéntességért Díjkiosztót rendez december 8-án. Aznap derül ki, hogy ki kapja az Év Önkéntese, az Év Önkéntes Programja, az Év Vállalati Önkéntes programja, az ÉV Pro Bono Kezdeményezése, az Év Közösségi Kezdeményezése és az Esélyteremtési Különdíjat. Az elismerésekkel olyan személyeket, szervezeteket és vállalatokat kívánnak bemutatni, melyek áldozatos munkával komoly eredményeket értek el, és akik példát tudnak mutatni mindazok számára, akiknek az önkéntesség nem épült be az éltébe.

Az Díj és a Nemzetközi nap is az önkéntesek tevékenységnek elismeréséről szól, akik sokszor csendben, láthatatlanul végzik munkájukat a közjó érdekében. Rendkívüli jelentőséggel bír, hogy országos és a kisközösségi szinten is elismerésre kerüljenek ezen emberi erőfeszítések, aminek köszönhetően az elkötelezett emberek megerősítést kaphatnak, ami továbbiakat inspirálhat a bekapcsolódásra.

Az önkéntesek tevékenységének gazdaságilag is mérhető hatása van. 2013-ban a szektorban tevékenykedő önkéntes segítők becsült száma 490 ezer fő volt. Az általuk teljesített 51 millió munkaóra több mint 24,5 ezer főállású foglalkoztatott munkaidejének felelt meg, munkájuk becsült értéke 55 milliárd forint.(KSH)  A gazdasági hatás mellett rendkívüli jelentőséggel bír az emberi, lélektani jellemző, amiért köszönet és elismerés jár.

forrás: önkentes.hu

Megosztás:

Címke: , ,