Ma van a kísérleti állatok védelmének világnapja

Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet április 24-én a laboratóriumi állatok védelmének fontosságára, illetve arra, hogy a tudomány lehetőség szerint alkalmazzon élőlénybarát alternatívát.

A Kísérleti Állatok védelmének világnapja az IAAPEA (International Association Against Painful Experiments on Animals) kezdeményezésére jött létre 1979-ben. Az állatvédők arra figyelmeztetnek: a tudomány számára van más, állatbarát megoldás.

Bele sem gondolunk, hogy mennyi olyan termékkel találkozunk, esetleg használjuk is őket, amelyek során számos állatkísérletet alkalmaztak, amíg a boltok polcaira kerülnek a mostani formában.

A legtöbb kísérletet a kozmetikai termékek és gyógyszerek tesztelése miatt végzik, de a tisztítószerek, cigaretta és még a fegyverek tesztelésénél is állatokat használnak.

Számos országban alkalmaznak még a mai napig is állatkísérleteket kutyákon, macskákon, majmokon, nyulakon, egereken, patkányokon, tengerimalacon, lovakon és más állatokon, amelyre fényképes bizonyíték is van, ám a sokkoló képeket szándékosan nem jelentettük meg cikkünkben.

Brian Gunn az IAAPEA főtitkára már több vállalatot leplezett le az állatkísérletek használata miatt, és jogi úton kampányolnak a kísérletek beszüntetése végett. Az állatbarátok összefogásának és a kitartó munkának köszönhetően egyre több országban kormányzati szinten születik a döntés, az állatkísérletek beszüntetésére vagy humánusabb megoldás alkalmazására, minimális és elkerülhetetlen kísérlet végzésére. Ám az út még hosszú, de nem szabad feladni. Bíznunk kell benne, hogy egyszer minden ország csatlakozni fog.

 

Forrás és képek: www.amarqt.com;IAAPEA; AnimalExperimentsPictures

Megosztás:

Címke: