Ma van a Föld napja: Mindnyájan sokat tehetünk a fenntarthatóságért, a jövőért

2022. április 22. 10:07 | behir.hu

Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 32. magyar és az 52. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is.

Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét.

A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – fogalmazta meg közleményében a Föld Napja Alapítvány.

Az alapítvány ötleket ad arra is, hogy óvhatjuk a Földet, mit tehetünk a saját környezetünkben. Mit tehetünk azért, hogy gyógyuljon - legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük ma!Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Kb. 9 évünk maradt a cselekvésre.

 

Minden nap számít! Mit tehetünk mi a Földért? 

 

Fontos, hogy ráébredjünk, ne mindig másoktól várjuk a megoldást, mi magunk is tehetünk jobb, élhető jövőnkért és utódaink jövőjéért.

Egészen egyszerű cselekedetekkel, odafigyeléssel is fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért. 

Íme néhány példa: építsünk közösséget, zöldítsük a környezetünket, ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, "éheztessük" a kukát, szigeteljünk, vegyük igénybe a közösségi közlekedést, ne vásároljunk agyoncsomagolt dolgokat, éljünk műanyagok nélkül, váltsunk környezetbarát szerekre, félkész, kész étel helyett válasszuk a friss hazait, együnk kevesebb állati terméket ez mind-mind ajándék a környezetnek és a saját egészségünknek is.  

A mindennapi apró cselekedetek része a tájékozódás is, mert ha tudjuk például, hogy  mi az az ökolábnyom-számláló, vagy mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag reklámszatyor, vagy mekkora a húsfogyasztás környezeti terhe, akkor már azt is tudjuk, mit kell tenni. 

Ma van a Föld napja. Ideje cselekdni.

Forrás: Föld Napja Alapítvány

 

További programok »

FEL