Föld napja - egy ember is sokat tehet

2021. április 22. 17:04 | Sipos Gábor

Április 22-e a Föld napja. A jeles napot az ENSZ 2009-ben nyilvánította a Földanya napjává. A világon 175 országban emlékeznek meg róla, Magyarországon 1990-ben kapcsoltak első alkalommal eseményeket április 22-éhez.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – ez a Föld napja mozgalom jelmondata. A világmozgalom tagjai az eszményük szerint igyekeznek felhívni a figyelmet a Föld múlandóságára.

– Probléma, ha valaki nem tartja tiszteletben a hétköznapokban a természetet, hanem csak a jeles napokon jut eszébe. Szerintem ismeretterjesztéssel, a látásmód bővítésével, a korlátaink döntögetésével nagyon sokat el tudunk érni – mondta Boldog Gusztáv, a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai vezetője

Magyarországon már néhány éve létrehozták azt a fenntarthatósági témahetet, amely idén már 1626 iskolába viszi el a természetvédelemhez kapcsolatos információkat. A cél, hogy a diákokon keresztül a családokhoz is eljussanak az információk. A szervező Pontvelem Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint egyre több fiatalt tudnak megszólítani és hosszú távon az ő szemléletük megváltoztatása az elsődleges.

– Most közhelyeket tudok mondani, például hogy egy Földünk van és arra vigyáznunk kell. Nem az a célunk, hogy riogassunk, nem az a célunk, hogy világ végét jósoljunk, hanem az a célunk, hogy megmutassuk a diákoknak, hogy cselekedni tudnak, van cselekvési tér az egyén számára. Amit viszont tud, azt meg is kell tennie – mondta Matolcsy Miklós.

Békés megyében számos akcióval emlékeznek meg a Föld napjáról. A Mezőberény Értékeiért Polgári Együttműködés Egyesület programján például az önkéntesek szemet szednek, a tervek szerint a program április 23-án pénteken, eső esetén vasárnap lesz megtartva. Fábián László, az egyesület elnöke kiemelte, hogy minden korosztályból jelentkeztek, és volt olyan is, aki más módon támogatta a kezdeményezésüket, bíznak benne, hogy jó hangulatban telik majd a nap, és tisztább lesz a város.

További programok »

FEL