Lövöldözés a müncheni Olympia bevásárlóközpontban - többen meghaltak

2016. július 22. 17:15 | Mikóczy Erika

Több halálos áldozata is van a müncheni Olympia bevásárlóközpontban pénteken este hat óra körül történt lövöldözésnek - jelentette a Süddeutche Zeitung című helyi lap weboldala.

Egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek az Olympia bevásárlóközpontban zajló lövöldözésről: a Süddeutsche Zeitung című napilap weboldala szerint több ember meghalt, jelenleg is zajlik a rendőri akció, a környéket lezárták.

A német rendőrség egyelőre lehetséges terrortámadásként kezeli az ügyet, de még nem lehet tudni, hogy pontosan mi történt. Az áldozatok és a sérültek számáról eltérő információk érkeznek.

A rendőrség felhívta az emberek figyelmét, hogy lehetőleg maradjanak otthon és ne menjenek ki az utcára.

A dpa német hírügynökségnek egy rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott: “több halottal számolunk”.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült elérnie a pláza egyik boltjának dolgozóját, aki arról számolt, be, hogy sok lövést lehetett hallani, és több üzlet személyzete a boltokban bújt el.

Pénteken este pánik tört ki München belvárosában az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után - jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) honlapja.

A dpa német hírügynökség tudósítójára hivatkozva a hírportál azt írja: a belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre.

A rendőrség a közösségi médiában azt írta: tudnak arról a szóbeszédről, hogy a belvárosban is lehetett lövöldözés, de egyelőre nem világos a helyzet. A BR helyszínen lévő riportere arról számolt be, hogy a belvárosban minden üzlet bezárt.

A rendőrség szóvivője közben megerősítette: a bevásárlóközpontban többen meghaltak és megsérültek. Elmondta azt is: egy gyorsétteremben kezdődött a lövöldözés.

A Bild című lap online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva az olvasható, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni.

A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára.

A tárca péntek esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Müncheni Főkonzulátus folyamatosan figyeli az eseményeket, a Főkonzulátus munkatársai kapcsolatban vannak a rendőrséggel, de hivatalos tájékoztatást még nem kaptak.

Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője - jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában.

    A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ).
    Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt.
    A rendőrség szerint hárman lövöldöztek Münchenben. Még nem sikerült kézre keríteni őket.
    A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a korábbi jelentésekkel szemben csak egy helyszín van, az OEZ. Máshol nem volt lövöldözés.
    A BR szerint hatan haltak meg.

(A cikket folyamatosan frissítjük.)

Forrás: MTI, hirado.hu

FEL