Lonovics László: XX. Táblaképfestészeti Biennálé és még néhány...

2024. június 12. 08:25 | Csiffáry Zsuzsanna

A Behir.hu szerkesztősége figyelemmel kíséri a helyi kortárs művészet alakulását. Most Lonovics Lászlót kérdeztük arról, hogy milyen munkafolyamatok előtt áll, és hol láthatóak alkotásai.

Lonovics László nemrégiben csatlakozott a Magyar Művészeti Akadémia köztestületéhez. A képzőművész a Behir.hu megkeresésére reagálva megfogalmazta mit is jelent számára ez az elismerés.

– Az alkotó ember számára két dolog jelent elismerést. Egyrészt ha a művei pozitív művészi hatással vannak a befogadóra, másrészt, ha a szakmai közösségek is értékelik a munkásságát – mondta el.

– A Magyar Művészeti Akadémia köztesületébe részletes szakmai életrajzzal, a művészi tevékenységről szóló írások, kritikák hivatkozásait, továbbá az önálló és csoportos kiállítások felsorolását tartalmazó pályázati anyaggal lehetett jelentkezni. Az eredményes felvétel úgy vélem, hogy az eddig végzett művészi tevékenységem szakmai elismerését jelenti. A tagságnak köszönhetően közvetlenül informálódhatok a Képzőművészeti Tagozat programjairól, és annak munkájába is bekapcsolódhatok – mondta Lonovics László, akinek az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is több országos és egy külföldi kiállításon szerepeltek munkái.

 

Fotó: Lonovics László

Lonovics László: A megváltó fényre várva

 

Március 4-én nyílt meg a Magyar Festők Társaság által szervezett Reflexiók című tárlat Krétán, a heraklioni Szent Márk Bazilikában, amelyen a Szakrális fény című alkotása is helyet kapott.

Március 9-én, Kecskeméten a Cifrapalotában nyitották meg a nagyszabású 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét, amelyen a Megváltó fényre várva című számítógépes grafikáját tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítás tematikája – Prófécia, amelyre a kiírás szerint mai világunk jelenlegi helyzetére reflektáló művekkel lehetett pályázni. A zsűri 232 művész közül 137 alkotó munkáját javasolta kiállítani.

Áprilisban 2014-2024 címmel rendhagyó kiállításra került sor ré a budapesti Ártézi Galériában, ahol Lonovics László 13 kollégájával együtt állított ki személyenként két-két képet. A művész kiemelte, hogy a kettő közül az egyik 2014-ben a másik 2024-ben készült, lehetőséget biztosítva azok összehasonlítására.

Továbbá Zöldövezet címmel rendezett tárlatot a Magyar Festők Társasága májusban a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriában. A kiállításon minden tag egy alkotással szerepelhetett, Lonovics a Biodiverzitás című festményét mutatta be.

 

Fotó: Lonovics László

Lonovics László: Biodiverzitás

 

Az idén Szegeden megrendezett XX. Táblaképfestészeti Biennáléra szokatlanul nagy számú művész pályázott az ország minden részéről, bizonyítva azt, hogy a tárlat a magyar festészet egyik legjelentősebb fóruma.

Az egyik szakmai oldalon is olvasható kritika szerint a kortárs művészte legjava mutatkozik be ezen a rendezvényen: „650 beadott alkotásból szigorú szelekció eredményeképpen mintegy 130 kapott helyet a REÖK kiállítótereiben, s a megtekinthető művek összesen 115 festőművész munkáját dicsérik, akik között Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjasok is képviselik a kortárs képzőművészet legjavát.”

–       Megtisztelő érzés és öröm számomra, hogy szerepelhetek a tárlaton. Az itt látható festményem címe: Fénycsúcs I. – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a Békéstáji Művészeti Társaság tavaly rendezte meg az evangélikus kistemplomban a Toronytárlat című kiállítását. Az idén ismét felkérést kapott a társulat az evangélikus egyháztól, hogy június végén rendezzen egy újabb kiállítást. Többek között erre a tárlatra is készül.

Fotó: Lonovics László

Lonovics László: Szakrális-fény

További programok »

Kultúra

Bolygósztori és az Ásványok világa

A „Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve” című kiállítás feltárja a naprendszerünk titkait. Ugyanakkor nem csak a világűrbe, hanem a Föld mélyébe is betekintünk az „Ásványok világa” című kiállítás kereteiben.
2024. július 14. 00:00
FEL