Lift van, de még sincs

Leállította a Miskolc-lift Kft. a békéscsabai vasútállomás személyfelvonóit.

Leállította a Miskolc-lift Kft. a békéscsabai vasútállomás személyfelvonóit. Ennek oka, hogy a vasúttársaság nem rendelte meg a liftek karbantartását, így a korábbi szerződés lejárta után nincs karbantartója a berendezéseknek, így azokat nem lehet működtetni. A felek között egyelőre nem született megállapodás, így az utazó közönség még mindig nagy nehézségek árán tud közlekedni a többször súlyos csomagokkal.

Babakocsival, csomagokkal, tolókocsival küszködnek az emberek a békéscsabai vasútállomáson, ahol már egy ideje nem működik a lift. A problémát az okozza, hogy a Miskolc-lift és a Nyír lift között átadás-átvételre került volna sor, azonban a jelenlegi üzemeltető-karbantartó, a Miskolc-lift nem jelent meg a helyszínen. A MÁV szerint a szabályszerű közbeszerzési eljárásban kiválasztott Nyír- Lift lett volna az új üzemeltető.

– A Miskolc-lift inkorrekt magatartásának legnagyobb vesztesei természetesen az utasok, akik továbbra sem tudják használni a felvonókat. A felvonók újra indításához szükséges alkatrészeket, eszközöket, információkat a Miskolc- lift nem bocsájtja az üzemeltető rendelkezésére, így a liftek sajnos nem fognak újra indulni. Erre legalábbis, eddig a szakembereknek nem sikerült megoldást találni – mondta Urbán Attila, a MÁV csoport sajtószóvivő-helyettese.

Az ügyben megkerestük a Miskolc-lift ügyvezetőjét is. Szerinte teljesen jogszerűtlen az átadás-átvétel, mert a garanciális felvonókra nem lehet kiírni közbeszerzési pályázatot, a javítást és karbantartást csak a kivitelező cég végezheti. Az öt évre kötött szerződésben a Miskolc-lift nem járult hozzá, hogy ezeket a munkákat a MÁV Zrt. által szerződtetett Nyír- lift végezze el.

– Benne van a garancia levélben és a vállalkozási szerződésben, hogy ha más végzi a felvonó karbantartást, akkor a garanciát elveszítik. Múlt héten csütörtökön és pénteken a Nyír-lifttől három szerelő dolgozott itt, nyakig benne voltak a felvonóban, panelt kiszedtek, leszerelték a hívót, adókat és nem tudjuk, hogy mi történt – Karnóczi István, a Miskolc-lift Kft. ügyvezető igazgatója.

A Miskolc-lift szerint amennyiben megkötik velük az öt éves megállapodást, amit egyébként ők már garanciális javítások, üzemeltetés terén elvállaltak, akkor minden további nélkül elindítják a lifteket. A mostani visszakapcsolási kísérlet, amelyet a Nyír- lift végzett el, hibás volt, ezért nem üzemelnek a felvonók. Így a megoldás egyelőre várat magára. A Miskolc-lift állításainak megalapozottságával kapcsolatban megkerestük a MÁV-ot, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

               

 

Megosztás:

Címke: , ,