Lézeres orrdugó, masszírozó csizma és társai – tényleg bízunk ezekben?

Sok érbeteg későn fordul orvoshoz, ez az oka annak, hogy számos esetben végtag-amputációra kerül sor – állítja tapasztalatira hivatkozva Gloviczki Péter érsebész, az egyesült államokbeli Mayo Klinika professzora. Az M1 fogyasztóvédelmi magazinja segítségével azt taglalta, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha érbetegséggel nem fordulunk időben orvoshoz, vagy ha otthon próbáljuk meg magunkat gyógyítani.

Az alsó végtagi érelmeszesedés legnagyobb veszélye az amputáció, amelyből évente több ezret végeznek Magyarországon – háromszor annyit, mint az uniós átlag. Gloviczki Péter érsebész szerint ez a szám jelentősen csökkenthető lenne.

A rochesteri Mayo klinika professzora szerint a rendkívül rossz mutatókban szerepet játszik az, hogy a betegségben érintettek későn jelentkeznek orvosi kezelésre, esetleg elhanyagolt diabéteszük van, dohányoznak, magas a vérnyomásuk – vagy mindez együtt. Ezek a rizikófaktorok csökkentik az esélyét annak, hogy műtéttel vagy gyors kezeléssel megmentsék az érintett végtagot.

 

Veszélyesek az otthoni kezelések

 

Az M1 Kosár magazinjához érkező nézői levelekből kitűnik, hogy Magyarországon még mindig sokan vannak, akik orvosi felügyelet mellőzésével vásárolnak különféle egészségmegőrzőnek nevezett gépeket, hogy azzal otthon – mondjuk így – kezeljék magukat.

Az ilyesfajta gépeket (vénamasszírozó csizmát, lábzsákot, mágneses matracot, derékmasszírozó gépet, orrba dugható lézeres szerkezetet) korábban termékbemutatókon árulták, olykor több százezer forintos áron. Ám az ilyen jellegű gépeket forgalmazó cégek hamar módszert váltottak. Bemutatóikat, melyeken az egészségmegőrzőnek nevezett termékeket árulják, állapotfelmérésnek és orvosi vizsgálatnak álcázva szervezik.

Ezekben a tévesen állapotfelmérésnek nevezett bemutatókban az a közös, hogy nem orvosok mutatják be a gépeket. Ez nem véletlen, hiszen még egyikről sem bizonyították be, hogy bármilyen betegséget gyógyítana.

Legújabban már házalnak is ezekkel a masinákkal, de az interneten is bele lehet futni olyan termékbe, amely azzal „kérkedik”, hogy orvosi segítség és beavatkozás nélkül képes krónikus betegségeket gyógyítani.

 

Több cégvezető előzetesben van

 

Az egészségügyi szolgáltatások piacán olyan sok a panasz és a visszaélés, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fokozottabban figyeli és ellenőrzi ezt a területet. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár arról számolt be az M1 fogyasztóvédelmi magazinjának, hogy ezek a cégek már több megyéből kiszorultak a hatóságok és a rendőrség együttműködésének köszönhetően, egyes cégvezetők pedig előzetes letartóztatásban vannak. Az idei évben egyébként 27 árubemutatót ellenőriztek, és ezek 74 százalékánál tapasztaltak problémát.

Gloviczki Péter érsebész leszögezte: az érbetegségek kezelése csakis orvosi hatáskörbe tartozik. Elmondta: a legtöbb érbetegség úgynevezett klaudikációval jelentkezik, ami azt jelenti, hogy a fájdalom nem állandó, hanem bizonyos távolság megtétele után lábszárgörcs vagy viszonylag enyhe fájdalom jelentkezik, ami bizonyos idő után megszűnik. Ennek észlelésekor már érdemes orvoshoz fordulni.

Forrás: M1 Kosár, hirado.hu

Megosztás:

Címke: , , , , ,