Lex Mezőhegyes

2016. május 13. 12:14 | Fekete Kata

Önálló törvényben szabályozná a kormány a mezőhegyesi birtok feladatait – jelentette be Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.  A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az elmúlt hónapokban a kormány - hallgatva a tüntetők és a helyi lakosság szavára - kézbe vette a folyamatok irányítását, és új mintagazdaság kialakításáért felelős kormánybiztost nevezett ki. Most jogszabályban kívánja rögzíteni az ott folyó munkát.

A földárverésekkel indult a Mezőhegyesi Ménesbirtokért folyó küzdelem. Az ellenzéki pártok attól tartottak, hogy ménesbirtokot feldarabolják és több száz munkahely szűnik meg. Ennek a véleménynek többször adtak hangot Mezőhegyesen is.

- Egyben kell tartani a lehető legnagyobb földterületet és egységes birtokon kell hibridkukoricát termeszteni, tejelő marhát tenyészteni - mondta korábban Szigetvári Viktor.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke hozzátette: bíznak Farkas Sándor kormánybiztos munkájában.  A kormány a birtok újraszervezése érdekében jelölte ki Farkas Sándort és feladatai közé sorolta a ménesbirtok és a tangazdaság életre hívását, újraalapítását. Ennek egyik feltétele a már megkötött szerződések felbontása, a bérlők és a vevők kártalanítása mellett, így készülve fel a szeptemberi állami tulajdonú termelésre.  Ezt a célt szolgálja a kormány legújabb javaslata is, mely szerint önálló törvényben szabályoznák a Mezőhegyesi ménesgazdaság feladatait.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta: az új jogszabály többek között a mezőgazdasági hagyományok továbbvitelét, a versenyképes, nemzetközi színvonalú növénytermesztés és állattenyésztés további erősítését segítené elő.

- Azt kérjük az országgyűléstől, hogy fogadjon el egy törvényt, amely részben elvi szinten is rendezi azt, hogy az új Mezőhegyesi ménesgazdaságnak, mintagazdaságnak mi a feladata, tangazdaságnak mi a feladata az oktatásban, a képzésben, az agrárkutatásban, vagy a termesztésben, hiszen ehhez egy 10 ezer hektáros mezőgazdasági vállalkozást szeretnénk törvényben hozzá rendelni, olyan állami földterületekkel, amelyek ezt a célt szolgálják – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az is elhangzott: az új törtvény tartalmazná a kutatási terület - vagyis a vetőmag-nemesítés - fejlesztését, a tradicionális magyar lótartás és a ménesbirtok továbbvitelét is.

 

FEL