Letartóztatták a 15 éves rablót

2023. október 26. 10:13 | behir.hu

Rablás bűntette miatt kezdeményezte a Gyulai Járási Ügyészség egy 15 éves muronyi illetőségű, de békési tartózkodási helyű, lakásotthonban élő fiú letartóztatását, aki fenyegetéssel, erőfitogtatással vett el 5.000.-Ft-ot egy osztálytársától.

A szintén 15 éves sértett tartott a nála erősebb fizikumú terhelttől, tudott arról, hogy verekedés miatt eljárás is folyik vele szemben, illetve többször szemtanúja volt, hogy a terhelt az iskolában erődemonstrációt tartott, például a levegőbe bokszolva mutatta, hogy milyen erős. A fiatalkorú terhelt 2023. október 16-án, tanítási időben megkérdezte a sértettet, hogy van-e nála pénz, mire a sértett elmondta neki, hogy 7.500.-Ft van nála. Ezt követően az 5. óra előtti szünetben a terhelt odaszólt a sértettnek, hogy kövesse az iskola mosdójába. A mosdóban a terhelt nagy erővel beleütött a műanyag papírtörlő tartóba, majd anélkül, hogy bármit mondott volna, távozott a helyiségből. Később a terhelt ismét szólt a sértettnek, hogy menjen vele a mosdóba. A mosdóba lépve felszólította a másik fiút, hogy vegye elő a pénzét és pakolja ki a zsebeit. Amikor a sértett megkérdezte, hogy az ötezrest akarja-e, a terhelt igennel felelt és a testét fenyegetően a sértett felé mozdítva közölte vele, hogy ha nem adja oda a pénzt, vagy beszél erről valakinek, akkor meg fogja verni. A sértett, tartva attól, hogy az alapvetően agresszív viselkedésű és nála erősebb társa bántalmazni fogja, a fenyegetés hatására átadott egy 5.000.-Ft-os bankjegyet a terheltnek, aki azt jogtalan eltulajdonítási szándékkal eltette, majd távozott a helyiségből. A terhelt a sértettől elvett pénzt részben elköltötte, élelmiszert vásárolt belőle, a megmaradt 1.500.-Ft-ot pedig a nyomozó hatóság lefoglalta tőle.

A fiatalkorú terhelttel szemben jármű önkényes elvételének bűntette, éjjel, csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntette, valamint többrendbeli lopás vétsége miatt már van folyamatban egy másik büntetőeljárás, amelyben gyanúsítottként is felelősségre vonták, ez azonban nem tartotta vissza őt attól, hogy újabb bűncselekményt kövessen el.

A fiatalkorú terhelttel szemben a letartóztatás több különös feltétele is fennállt: a szökés, elrejtőzés veszélye; attól is tartani lehet, hogy a terhelt szabadlábra kerülve a büntetőeljárásban résztvevő személyek befolyásolásával vagy megfélemlítésével a bizonyítás eredményének meghiúsítására törekedne, illetőleg a bűnismétlés ténye és jövőbeni veszélye is megállapítható volt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve a terhelt letartóztatását 1 hónapra elrendelte.

 

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL