Leszúrta volt barátnője élettársát

2016. május 13. 07:21 | Fekete Kata

Emberölés kísérlete miatt emeltek vádat azzal a 64 éves, büntetlen előéletű kondorosi férfival szemben, aki 2015 nyarán Kondoroson leszúrta barátnőjének volt élettársát – tudtuk meg a Békés Megyei Főügyészségtől.

A vádirati tényállás szerint a vádlott évek óta italozó életmódot folytatott, alkoholfüggőnek tekinthető, valamennyi cselekményét ittas állapotban követte el. A vádlott és barátnője 2011. év őszén ismerkedtek meg, éveken keresztül alkalmanként találkoztak, de nem létesítettek élettársi kapcsolatot. A vádlott már a kapcsolat kezdete óta féltékeny volt barátnője korábbi élettársára, gyermeke apjára, amelyből kifolyólag 2012. tavasza óta rendszeresek voltak a veszekedések köztük, ezek során a vádlott sokszor agresszív magatartást tanúsított az asszonnyal szemben és legalább nyolc alkalommal durván bántalmazta.

2013. novemberében a vádlott majdnem megfojtotta az asszonyt, azzal fenyegette meg, hogy megöli kiskorú gyermekével és volt élettársával együtt, majd pedig ököllel úgy megverte, hogy a eltört az orrcsontja. 2014. szeptemberében az esti órákban a vádlott berúgta az asszony házának ajtaját és késsel a kezében ismét megöléssel fenyegette meg, a nőt a földre lökte és a nyakához kést szorított. Amikor pedig a kiskorú gyermek, aki szemtanúja volt az eseményeknek, távozásra szólította fel, a késsel hadonászva őt is megöléssel fenyegette.

2015. július 3-án 10 órától kezdődően a vádlott és barátnője egy kocsmában tartózkodtak, majd 16 óra 30 perc körüli időben a nő kondorosi családi házához mentek. A házban ekkor ott tartózkodott a nő korábbi élettársa, a későbbi sértett is. Féltékenységéből kifolyólag a vádlott indulatossá vált, a konyhaszekrényből magához vett egy 14,5 cm pengehosszúságú kést, majd a sértettet megöléssel fenyegette meg, kaszáló mozdulatokkal metsző sérüléseket okozva több helyen megvágta a fején és a mellkasán, majd pedig két alkalommal mellkason szúrta. Ezek után a megszúrt férfiban volt annyi lélekjelenlét, hogy a vádlottat a földre vitte, kezéből a kést kicsavarta, és addig ütötte, rúgta, amíg harcképtelenné tette, majd értesítette a mentőket. A szúrások következtében a sértett közvetlen életveszélyes állapotba került, életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

A Békés Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő férfit emberölés bűntettének kísérletével, 2 rendbeli erőszakkal elkövetett magánlaksértés bűntettével, súlyos testi sértés bűntettével és személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétségével vádolja; az irányadó halmazati büntetési tételkeret 5-től 22 és fél évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

A főügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság mellékbüntetésként tiltsa el a közügyek gyakorlásától. A főügyészség indítványa szerint a nyomozás során felmerült 530.000.-Ft-os bűnügyi költséget is a vádlottnak kell állnia. Az eljárás a Gyulai Törvényszék előtt folytatódik.

FEL