Lengyel siker született a tartalékosok Békés megyei nemzetközi versenyén

2021. október 3. 17:15 | behir.hu

Sárgarigók vonulása 2021. elnevezéssel, háromnapos nemzetközi járőrversenyt rendezett a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred alárendeltségébe tartozó 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj Békéscsabán és Gyulán ezen a hétvégén. A megméretést – csapatban – a krakkói 11. Területvédelmi Dandár 111. Könnyűlövész Zászlóalja nyerte.

- Önök a szolgálatra esküdtek, mégpedig a legnemesebbre, a haza szolgálatára! Mert a honvédelem ma is nemzeti, össztársadalmi ügy és szüntelenül tennünk, dolgoznunk kell érte – fogalmazott a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a Szent István téren tartott záró rendezvényen. Takács Árpád kiemelte az utóbbi évtizedben jelentősen változott a geopolitikai helyzet, a világban és hazánkban is más tartalmat nyert a veszélyhelyzet és új értelmet a biztonság fogalma. Mint mondta: felértékelődött a honvédelem és a védekezési képesség biztosítása is. Hangsúlyozta: a kormány ezt felismerve az elmúlt 25 esztendő legnagyobb, legkomplexebb és legátfogóbb honvédelmi programja, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program. Ennek keretében 2022-re az ideihez képest 30 százalékkal emelkedik a honvédelemi kiadások összege, így jövőre először meghaladja az 1000 milliárd forintot. Hozzátette: erős honvédség nélkül nincsen erős Magyarország, jelentős önkéntes tartalékos állomány nélkül pedig nincsen erős honvédség.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

„A tartalékos katonai szolgálat és az arra építkező területvédelmi erők új képességgel gazdagították a Magyar Honvédséget, ezzel is erősítve hazánk függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelmét” – írta a Magyar tartalékosok napja alkalmából Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka által jegyzett, a rendezvényen felolvasott köszöntő levele. A rendezvényen Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) elnöke kifejtette: a szervezet új szintet lépett a civil társadalommal való kapcsolatépítésben. 

A Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnok-helyettese közölte: jelenleg már több mint 11 ezer önkéntes katonája van a Magyar Honvédségnek, az önkéntes tartalékos rendszer sikeres. Apáti Zoltán dandártábornok elmondta: még öt év sem telt azóta, hogy létrejött ez az új szolgálati forma, területvédelmi tartalékosaink pedig már több nemzet fiaival közösen megrendezett gyakorlatokon és missziós feladatokban is részt vesznek, Koszovóban pedig két szakasz tartalékos teljesít szolgálatot.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

A Sárgarigók vonulása elnevezésű versenyen többek között tereptani ismeretekből, harctéri elsősegélynyújtásból, gyakorló kézigránátdobásból, harcászatból és területvédelmi ismeretekből, fegyverismeretből, akadálypálya és lövészeti feladatokból adtak számot felkészültségükről, tudásukról a résztvevő tartalékosok, csapatok. Lövészetben Magyar Szabolcs tartalékos hadnagy diadalmaskodott, a legeredményesebb női versenyző Stoff Judit tartalékos törzsőrmester, a legeredményesebb lengyel versenyző Mateusz Szlosek lett.

A csapatok versenyében fegyverismeretből a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj csapata (Bács-Kiskun), 6 kilométeres menet kategóriában a 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj csapata (Hajdú-Bihar), míg akadálypályán a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj csapata (Békés) nyert különdíjat. A Sárgarigók vonulása 2021. nemzetközi járőrversenyt a Krakkói 111. Könnyű Lövész Zászlóalj csapata (Lengyel Területvédelmi Erők) nyerte. Második helyen a 19. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj csapata (Tolna) végzett, harmadik a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj csapata (Győr-Moson-Sopron) lett.

 

behir.hu/Békés Megyei Kormányhivatal

 

További programok »

FEL