Lendületet kaphattak az ifjú tanítványok

2016. március 16. 15:12 | behir.hu

A hagyományokhoz híven ismét a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola adott otthont a Békés Megyei zeneiskolák hegedűversenyének. A megmérettetésre nyolc korcsoportból huszonlilenc versenyző érkezett.

Tar Melinda korábban zeneóvodásként is gyakran járt ebbe az intézménybe, akkor figyeltek fel arra, hogy jó füle van a zenéhez, ezért a hegedűt tanácsolták neki. A Jankay iskola diákja most már hat éve játszik ezen a hangszeren és erre a megmérettetésre is sokat készült, hiszen a verseny hetében már nem volt iskolában, csak gyakorolt. A versenyt, hasonlóan az országos művészeti megmérettetésekhez, három évente rendezik meg, házigazdája mindig Békéscsaba. A megyeszékhely mellett négy további település, Gyula, Orosháza, Szarvas és Vésztő képviseltette magát. A verseny a felkészítő tanárok és a diákok számára is nagy jelentőséggel bír.

- A tanárok mindig figyelik, hogy kik azok a növendékek, akik az átlagnál egy kicsit tehetségesebbek, muzikálisabbak. Ez egy jó lehetőség, hogy megmérettessék magukat, megtudják, hogy a megyében hányan vannak olyanok, akik szintén tehetségesek és itt az eredmények továbblendíthetik őket a tanulmányaikban – hangsúlyozta a verseny küldetését Lisztes Tiborné, a zeneiskola intézményvezető-helyettese.

A zsűribe ezúttal is elismert szakembereket kértek fel a szervezők, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. A bizottság több szempontot is figyelembe vett a diákok értékelésekor.

- Az első szempont az, hogy a ritmust betartsák, pontosan lejátsszák a kottaanyagot, nagy hangsúlyt fordítunk a tiszta hegedülésre, a tiszta intonációra. Harmadikként az előadásmódot említeném, azt, hogy milyen karakterben játssza le a művet a gyermek, úgy, ahogy azt a darab címe és leírása elvárja – emelte ki Béres Ágota hegedűtanár, a zsűri elnöke.

A Békés megyei zeneiskolák növendékei legközelebb 2019-ben mérhetik össze tudásukat a nagy múltra visszatekintő versenyen.

FEL