Lendületben a hazai elektromosautó-piac

2024. április 22. 07:20 | behir.hu

Február után márciusban is megdőlt a rekord az új zöld rendszámok terén. Még soha nem közlekedett annyi elektromos autó a magyar utakon, mint idén tavasszal.

– Újabb havi rekordokat hozott az elektromos autózásban a vállalati pályázat. Február után márciusban is csúcsot döntött a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma Magyarországon. A látványos élénkülés nyilvánvaló módon összefügg a céges e-autó-beszerzéseket támogató program február eleji elindításával – írta korábban az Energiaügyi Minisztérium.

A tárca közleményéből kiderül, hogy a világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt teljes állomány közel háromezerrel gyarapodott a tavasz első hónapjában. A 2920 darabos növekedés számottevően felülmúlja a februárban regisztrált előző, 2594 darabos korábbi csúcsot. Szintén korábban nem látott bővülés zajlott a tisztán elektromos kategóriában, első alkalommal lépve át a havi kétezres szintet. A 2108 újonnan munkába állt gépkocsi a megelőző hónap 1704 darabos rekordjához mérten is hatalmas előrelépésnek számít.

A Belügyminisztérium április eleji adatai szerint zöld rendszámos járműből 93 ezernél, tisztán elektromosból 53 ezernél több fut már hazánkban. A komplett zöldflotta ezzel 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére, a leginkább környezetbarát járműpark pedig majdnem a hétszeresére nőtt. A kizárólag elektromos hajtású személyautók száma a múlt hónapban haladta meg az 50 ezret.

A kormány a tiszta energiatermelés mellett több programmal ösztönzi a tárolást is összesen 209 milliárd forint értékben. A magyar vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez.

A 30 milliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzésének költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forintot vállalhat át a nemzeti helyreállítási terv REPowerEU fejezete terhére.

Forrás: VG

További programok »

FEL