Lekapcsolhatja a Facebookot és az Instagramot a Meta Európában

2022. július 9. 07:22 | behir.hu

Lekapcsolhatja a szolgáltatásait Európában az Instagram és a Facebook, miután szigorít a cégre vonatkozó adatgyűjtési szabályokon az ír Adatvédelmi Bizottság, amely arra kérte a többi tagállam szakhatóságait: ne engedjék, hogy a platformok továbbítsák az európaiak adatait az Egyesült Államokba.

Az ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) csütörtökön arról tájékoztatta a többi európai szakhatóságot: akadályozni fogja, hogy a Facebook anyacége, a Meta adatokat továbbítson Európából az Egyesült Államokba. Az ír szabályozó lépése sérti a Meta korábban bíróságon kiharcolt jogát, amely szerint nagy mennyiségben továbbíthat adatot a tengerentúlra.

– Az Európai Bizottság 2020-ban semmisítette meg a Privacy Shield elnevezésű EU–USA adatáramlási egyezményt, mert fenntartásokkal kezelte az amerikai megfigyelési gyakorlatot. Határozatában a testület megnehezítette egy másik jogi eszköz használatát is, amelyet a Meta és sok más amerikai cég alkalmaz a személyes adatok továbbítására. Ezek az úgynevezett standard szerződéses záradékok (SCC). Az Írországból érkező friss döntés azt jelenti, hogy a Facebook kénytelen lesz felhagyni az SCC-k használatával – írta meg a Politico.

A Meta korábban többször is jelezte, hogy a szigorított szabályok miatt lekapcsolhatja egyes szolgáltatásait Európában, így a Facebookot és az Instagramot is.

– Ha nem fogadunk el egy új transzatlanti adatátviteli keretrendszert, és nem tudunk továbbra is az SCC-kre támaszkodni, vagy az Európából az Egyesült Államokba irányuló más adatátviteli módokat igénybe venni, akkor nem fogjuk tudni a továbbiakban működtetni a legfontosabb szolgáltatásainkat Európában. Ezek közé tartozik a Facebook és az Instagram – jelentette ki a Meta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez benyújtott közleményében 2022 márciusban.

Az EU és az USA éppen egy új adatvédelmi irányelvről tárgyal, amely lehetővé tenné, hogy a Metához hasonló vállalatok az ír döntéstől függetlenül továbbra is adatokat szállítsanak az Atlanti-óceánon keresztül. Brüsszel és Washington márciusban már megkötött egy előzetes megállapodást a kérdésben, de a részletszabályok kialakítása elakadt, és valószínűleg idén már nem is fog megszületni egy végleges egyezmény. 

Az ír DPC szóvivője megerősítette, hogy a saját határozattervezetüket elküldték más európai adatvédelmi szabályozóknak, akiknek most egy hónapjuk van arra, hogy kialakítsák a véleményüket az ügyben.

– Ez a határozattervezet, amelyet az európai adatvédelmi hatóságok felülvizsgálnak, az EU és az USA jogrendszerének az ütközéséhez kapcsolódik, aminek a megoldása folyamatban van – mondta a Meta szóvivője. Hozzátette, hogy értékelik az unió és az Egyesült Államok közötti előzetes megállapodást, amelynek a jogi keretei között lehetőség nyílhat arra, hogy az adatokat nyugodtan lehessen továbbítani a határokon keresztül. Elmondta: a tech óriás arra számít, hogy ennek a megállapodásnak a keretei biztosítani fogják, hogy a szolgáltatásain keresztül kapcsolatban maradhassanak a családok, a közösségek és a gazdaságok szerte Európában.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL