Legyen elővigyázatos! – nem elég, ha letakarja értékeit a strandon

A közvéleményben terjed egy elképzelés, miszerint a nyári időszakokban nagyobb számban fordulnak elő betörések, lopások. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója a Balatoni nyár műsorában eloszlatta az ezzel kapcsolatos tévhiteket.

A tolvajok kedvenc időszakának szokták nevezni a nyárit, hiszen ilyenkor az üdülőhelyeken és a hatalmas tömegekben talán könnyebben véghezvihetik terveiket. Garamvölgyi László azonban eloszlatta az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Mint mondta: ezt a feltételezést nem támasztja alá a hivatalos bűnügyi statisztikát. Az adatok ellent mondanak annak, hat éve az összbűncselekmények száma csökkent, nyáron pedig semmiféle szezonális megugrás nincs a kriminális eseményekben – mondta a kommunikációs igazgató.

A strandokat is több rendőr, polgárőr őrzi akár, így teljes biztonságban érezhetik magukat a strandolók. Nagyon körültekintőnek kell lenni, mind a táskánk viselésében, mind más értéktárgyaink megőrzésében. A bűnmegelőzés lényege, hogy ne legyünk áldozatok – fogalmazott a szakember.

Nem szabad az értékeinket szabadon hagyni a strandon, már nem mindig működik az a módszer, hogy letakarjuk a csomagjainkat. A szakértő szerint, ez nem megoldás. A legtöbb strandon már működik értékmegérző, amelyet pár száz forintért használhatunk, megelőzve az akár több tízezer forintos lopást is – hangsúlyozta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

 

Forrás: Duna/Balatoni nyár, hirado.hu

Megosztás:

Címke: , , ,