Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

2022. január 26. 11:35 | behir.hu

Brüsszel megkönnyítené az utazást az Európai Unión belül: azt javasolják, a járványhoz kötődő korlátozásokat ne az indulási helyhez, hanem az utazók védettségéhez kössék.

"Az európai ügyek minisztereinek keddi ülése úgy döntött, lazítanának az Európai Unión belüli utazásokat továbbra is nehezítő korlátozásokon" – jelentette be közös közleményében Sztella Kiriakídisz egészségügyi és Didier Reynders igazságügyi biztos.

Az omikron vírusvariáns terjedését megakadályozandó, az EU-tagállamok egy része az addig fennálló szabályokon felül további, az utazásokat nehezítő korlátozásokat vezetett be, és a miniszterek most – miután az omikron már szétterjedt Európában – azt sürgetik, hogy ezeket az extra intézkedéseket mindenütt szüntessék meg, és a közös szabályokat alkalmazzák. 

A tagállamok megerősítették, hogy az érvényes EU digitális Covid-igazolvány birtoklása elvben elegendő kell, hogy legyen az utazáshoz a pandémia alatt – írta a közlemény.  A tagállamokat ennek a gyors bevezetésére kérték. 

Képünk illusztráció! Fotó: behir.hu

A javasolt szabályok szerint: a legutóbbi oltást követő kilenc hónapig bizonyítottnak tekintik a védettséget, a betegségből való kigyógyulást követően hat hónap ez az időszak, és aki egyiket sem tudja bizonyítani, attól az utazás előtt elvégzett, negatív eredményű tesztet kérhetnének. 

A javaslat szerint az alacsony fertőzöttségű országokból érkezőktől még ezeket az igazolásokat sem kellene kérni, a nagyon fertőzött területekre viszont a tagállamoknak ellenjavallniuk kellene polgáraik beutazását. Amennyiben valamilyen okból - például egy új vírusvariáns terjedése miatt - egy tagállam mégis további korlátozásokat vezetne be egy másik tagállamból érkezőkre, erről gyorsan értesítenie kellene az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot - írja a Világgazdaság.

További programok »

FEL