Led világítás- Régi fényében a Sixstus- kápolna

A vatikáni Sixstus-kápolna kiállítóterének led fényes megvilágításán dolgozott a Pannon Egyetem néhány munkatársa. A céljuk az volt, hogy a kápolnában található freskók ismét régi fényükben tündököljenek, az általuk használt ledes rendszer ugyanis nem károsítja a több mint 500 éves műalkotásokat. Az új, speciális módszert dr. Schanda János kutató professzor ötlete alapján valósították meg. 

Kifinomult matematikai modellek segítségével hívta életre a magyar kutatócsoport a rendszert, ami meleg, fehér fényt bocsájt ki ledek segítségével és világítja meg a freskókat.

– Az volt a cél, hogy a színek olyan megvilágításba kerüljenek és úgy jelenjenek meg a múzeum látogatóknak, mintha azok nappali világítással lennének megvilágítva- mondta az előadó Csuti Péter, tanszéki mérnök, a Pannon Egyetem Fény és Színtani Kutatólabor munkatársa.

A város világítással foglakozó szakemberek is meghívást kaptak a látogatóközpontba. A színházban például fénnyel szinte művészi tereket hoznak létre.

– Követnünk kell az új technológiákat, hiszen a mai világban már a led technológia megjelenésével ez rohamosan nő és fejlődik Ez új lehetőségeket nyit a mi szakmánkban is. Egy-egy ilyen helyzet, ahol most vagyunk, egy nagyon érdekes kitekintést jelenthet a szakmán belül, vagy egy picit kifelé – mondta Vámos Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház videótár vezetője.

Az elektronikai egyesület célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg például a ledes világítás újdonságait. Ez a rendszer számos előnnyel bír.

– Az a lámpatest, ami 100 watt energiafogyasztással működik januárban, az nagy valószínűséggel decemberre már csak 92-96 watt teljesítményt fog fölvenni és körülbelül 20 százalékkal több fényt bocsájt ki – nyilatkozta Balogh János Miklós, a Magyar Elektronikai Egyesület Békéscsabai Szervezetének elnöke.

Mérések elvégzésével a jövőben a rendszer adaptálható máshová is, akár olyan jelentős helyszínekre, mint a Sixstus- kápolna.

Megosztás:

Címke: , ,