Látványos hullócsillag-zápor érkezik csütörtökön este

2023. december 13. 18:15 | behir.hu

A Geminidák meteorraj minden évben december 14-e körül tetőzik, és ez idén sincs másképp.

Méltatlanul kevéssé híres rajról van szó, ugyanis az egyik legaktívabb hullás, és szinte mindig teljesíti az elvárásokat, ami gyakran az augusztusi Perseidáknál is több meteort eredményez! 

Fényszennyezésmentes helyen, szerencsével akár 50 vagy még több meteort is észrevehetünk december 14-én éjszaka egy óra alatt, igazán jó körülmények között, és a leghalványabbakat is számlálva ez a 100-at is elérheti. Kedvező, hogy most a Hold vékony, fiatal sarlója hamar lenyugszik este, így nem okoz jelentős háttérfényt az éjszaka során. Ettől függetlenül aki sok hullócsillagot szeretne látni, annak persze ajánlatos minél messzebb mennie a városoktól. Érdemes olyan terepet választani, ahonnan az égbolt minél nagyobb része zavartalanul látható. 

Forrás: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

További programok »

Világ

Nemzetközi összefogás a problémás internethasználat ellen

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek – Eötvös Loránd Tudományegyetem.
2024. május 17. 07:33
FEL