Latorcai János: Jó a múltat újra és újra megismerni

2020. február 27. 18:12 | Sipos Gábor

Almáskamarás adott otthont A modern magyar katolikus politizálás arcképcsarnoka című könyv megyei bemutatójának. Az eseményen jelen volt dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád egyházmegye püspöke, dr. Latorcai János a Magyar Országgyűlés alelnöke és Takács Árpád kormánymegbízott is.

A kötet a Kereszténydemokrata Néppárt 75. évfordulójára készült el, a Békés megyei bemutatót csütörtökön tartották. Az ünnepélyes eseményen dr. Kiss-Rigó László hangsúlyozta: emlékezni azért kell, hogy olyan tragédiák ne fordulhassanak többé elő, mint a könyvben is szereplő, almáskamarási születésű Károlyi Bernát tragikus életútja és meghurcoltatásai. Mint mondta, az, hogy mi jóllétben és szabadságban élünk, Károlyi Bernátnak is köszönhető.

Almáskamarás polgármestere, Mazán Attila,  valamint Szebellédi Zoltán, a KDNP megyei elnöke is örömüket fejezték ki, hogy a rangos könyvbemutatót a településen tartották meg.

- A helyszín talán egy kicsit szokatlan, hisz nem a megyeszékhelyen vagy valamelyik nagyvárosban tartjuk a könyvbemutatót. De Károlyi Bernát, aki a könyv egyik bemutatott személye, indokolttá, sőt természetessé teszi, hogy az ő szülőfalujában legyen a bemutató – hangsúlyozta a megyei elnök.

A programban egy filmvetítés is szerepelt. A megjelent vendégek megtekintették a Hét vértanú című alkotást, amely a ferences rend vértanúit mutatja be, köztük Károlyi Bernát küzdelmes életútját is. Ezt követően a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Latorcai János méltatta a könyvet.

- Jó a történelmi múltat újra és újra megismerni, azaz emlékezetpolitikát folytatni, amelyből rá kell jönni, hogy mi az a helyes út, amelyen járnunk kell. Európa ma egy identitásválsággal küzd és ebben az identitásválságban egyértelműen csak azok az értékek tudnak jövőt képezni, amelyek oda is vezetnek – nyilatkozta az országgyűlés alelnöke.

A könyv szerzői szerint gyakran felmerül a kérdés, hogy mitől modern a keresztény demokrácia. Tíz történész és társadalomkutató, tizennégy életrajzon keresztül azt próbálta a könyvben bemutatni, hogy ez egy modern politikai törekvés.

- Egyrészt azért, mert a nőknek a társadalmi egyenlőségét hirdeti több mint 100 éve. A természetet, mint az Isten által teremtett világ védelmét képviseli, ugyanakkor szól a nemzetiségekhez, a németekhez, a horvátokhoz, a magyarokhoz és a szlovákokhoz 120 éve. Mindazt, amit modernnek nevezünk, azt valójában 120 éve vállalja a keresztény demokrácia, és ennek a keresztmetszetét adja ez a kötet - mondta dr. Miklós Péter történész, az eseményen megjelent egyik szerző.

A jelenlévő vendégek és a település önkormányzatának és iskolájának képviselői együtt megkoszorúzták a templom bejárata mellett található Károlyi Bernát emlékhelyet, majd az iskola diákjai német nemzetiségi táncbemutatóval zárták a rendezvényt.

 

Galéria

 

További programok »

FEL