Lapát a kézben

2016. január 9. 09:41 | behir.hu

Ezen a héten leesett az idei első hó, a közel három centiméteres csapadék nem okozott nagyobb fennakadásokat a városban. Ezt követően azonban többször is havazott, így mindenkinek elő kellett vennie a hólapátot, hiszen önkormányzati rendelet írja elő, hogy a tulajdonosoknak rendben kell tartania az ingatlan előtti járdaszakaszt. Aki ezt nem teszi meg, az pénzbüntetésre is számíthat.

Az idei tél első havazása után Békéscsabán mintegy 200 utcát tisztított meg a takarítással megbízott vállalkozó. Ezzel párhuzamosan a járdákat is megfelelően kell tisztítani a balesetek elkerülése érdekében. Kovács Attila a Deák utcában lakik. Bár nem maradt sok hó, de péntek délután ő is lapátolja a havat, hiszen fontosnak tartja, hogy a háza előtt mindig rend legyen. A Deák utcában élő Kovács Attilához hasonlóan mindenkinek elő kellett vennie a lapátot, hiszen többször is havazott az elmúlt napokban. Makszin András, a közigazgatási osztály közterület-felügyeleti csoportjának vezetője kérdésünkre elmondta, önkormányzati rendelet írja elő, hogy tisztán kell tartani az ingatlanok előtti járdaszakaszt, ellenkező esetben ugyanis akár pénzbírságra is számíthat, aki nem tartja be ezeket a szabályokat.

- Aki a síkosságmentesítési, tisztántartási kötelezettségeknek nem tesz eleget, önkormányzati rendelet szabályozza, hogy a közösségi együttélés szabályait szegi meg, 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Aki ezt nem fizeti be, nem ismeri el a szabálysértést vagy nem szünteti meg a szabálysértő állapotot, vele szemben a jegyző 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhat ki – mondta el Makszin András.

Ahogy a csabai utcaképek mutatják, az általunk megkérdezettek véleménye is változó a témával kapcsolatban, hiszen van olyan, aki javulást lát a hó eltakarításával kapcsolatban, de van olyan is, aki nem látja ennyire optimistán a helyzetet.

- Jó a véleményem, szerintem a takarítási morál most változott, szerintem úgy vannak vele az emberek, hogy nem szívesen esnek ki a munkából és igyekeznek a saját környezetükben rendet tartani – fogalmazott az egyik járókelő. Egy másik hölgy szerint nehézkesen megy a takarítás, mintha nem az emberek meglepődnének azon, hogy télen hó esik, és akkor pánik van. Egy fiatalember pedig jó példával jár elő, hiszen minden évben eltakarítja a ház előtt a havat, hogy senki se csússzon el, szerinte mindenkinek el kéne takarítani, hogy ne legyen belőle baleset.

A következő napokban ugyan nem várható újabb hóesés, de minden bizonnyal nem ez volt az idei utolsó alkalom, hogy hólapátot kellett fognia a Békéscsabán élőknek.

Kovács Dávid

FEL