Lángoló szerelem

2016. április 21. 06:55 | Fekete Kata

A rendőrség vádemelést javasol egy férfi ellen, aki Medgyesegyházán felgyújtotta egy idős házaspár tanyájának melléképületét. Az épületben bent volt a mozgáskorlátozott néni, aki csak férje segítségével tudott kijutni a lángoló házból.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást folytatott egy román állampolgár ellen, aki 2015. augusztus 2-án felgyújtotta egy tanya melléképületét Medgyesegyházán. A 30 éves J. Iosif 15 óra 45 perckor először annál a háznál jelent meg, ahol az a lány él a családjával, akivel közelebbi kapcsolatba akart kerülni. A fiatal nő többször visszautasította őt, ezért azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz és egy üvegdarabbal megvágta magát, majd elment a háztól. A lány édesapja utánament, de amikor utolérte, a férfi megrongálta, egy karóval kétszer megütötte az autóját.
Ezt követően J. Iosif elment a lány nagyszüleinek a tanyájára és felgyújtotta a melléképületet. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított tisztában volt azzal, hogy az idős férfi és nő bent lehetnek az épületben, a tűz következtében megsérülhetnek, meghalhatnak. A történtek idején a házaspár egyik tagja, a lány mozgáskorlátozott nagymamája volt bent, aki csak férje segítségével tudott kijutni onnan. A szándékos gyújtogatás következtében a melléképület, valamint a tanyán álló lakóház és garázs teljesen kiégett, az ott tárolt dolgok megsemmisültek.
A gyanúsított a történteket követően, 2015. augusztus 3-án 5 óra 45 perc körüli időben telefonon felhívta a lány szüleit és azzal fenyegette őket, hogy az ő házukat is felgyújtja. A férfi a telefonhívást követően a méhkeréki határátkelőhelyen át Romániába akart szökni, de a Kötegyáni Határrendészeti Kirendeltség határrendészei az ellene kiadott körözés alapján elfogták. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság a 30 éves román állampolgárt bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását, amelyet az ügyészség indítványára a Békéscsabai Járásbíróság 2015. augusztus 5-én elrendelt.
 Az emberölés bűntett kísérlet és garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya 2016. április 20-án lezárta és a büntetőeljárás iratait a gyanúsított ellen vádemelési javaslattal továbbította a Békés Megyei Főügyészségre. 

FEL