A víz, a jég és a tűz volt az úr

Volt, ahol az autót és a termést vitte a víz, de a házakat megmentették.

Villámcsapás, jégkár, esőzések

 

Több helyszínen okozott kárt a szélsőséges időjárás Békés megyében. A vihar vasárnap délután érkezett a térségünkbe, volt, akinek a házában, volt, akinek a földjein lévő termésben okozott veszteséget. Az egyik megyei települést pedig elöntötte a víz.

 

Megyeszerte okozott károkat a hétvégi vihar. Kevermes környékén az esőzést jégeső követte, több gazda földjén óriási a kár. Csongrád megyében, Nagymágocson vasárnap késő délután csapott villám egy családi ház kéményébe. Az orosházi hivatásos tűzoltó parancsnokság munkatársai néhány perc alatt a helyszínre érkeztek és megkezdték a kármentesítést lakossági segítséggel. A 15 négyzetméteren megrongálódott tetőszerkezetet lefóliázták.

Máshol nem a tűz, hanem a jég pusztított. A kukorica, búza nagy részét elvitte a a hétvégén a jégeső. Torma Károly földtulajdonos elmondta, a kevermesi határ 60-70 százalékát letartolta a jég, majd a hatalmas eső. A búzában, gabonában 50-60 százalékos kárt tapasztaltak. Hogy a kukorica túléli-e, két hét múlva derül ki, de a gazda szerint ott is minimum 50-70 százalékos a kár.

Kötegyánban jég és villám nem sújtott, de a hirtelen, nagy mennyiségben lehullott csapadék szinte elöntötte a települést, ahol jelenleg II. fokú a belvízvédelmi készültség. Szőke Ferencnek a kertjében térdig áll a víz. A férfi a polgárőrség felkérésére maga is részt vesz a védekezésben.

– Kisebb megszakítással két órát pihentünk hajnal 3-tól 5-ig. Aztán újrakezdtük a mentést, mert egyre több lett a víz. Azóta folyamatosan megy a szivattyú, úgy néz ki hatásosan, mert lejjebb ment a vízszint öt-tíz centimétert. De reggel, mikor felébredtem, majdnem a lakásban volt a víz – mondta Szőke Ferenc hétfőn délelőtt.

Tegnap este hat óra óta folyamatosan mennek a szivattyúk Kötegyán utcáin. Vasárnap délután 70 milliméter csapadék zúdult le hirtelen, ami nem lett volna gond, ha az elmúlt héten nem esett volna 90 milliméternyi eső. Ezt a mennyiséget a belvízelvezető rendszer már nem tudta feldolgozni. Mintegy negyven önkormányzati dolgozó, közfoglalkoztatott, és a helyi mentőcsoport tagja vesznek részt a védekezésben. Többségük tegnap este hat óra talpon van, hogy megakadályozzák, hogy a  házakba betörjön a víz. Az otthonok eddig megmenekültek az 1500 lelkes településen, viszont sok kert és veteményes tönkrement. Volt, ahol az autó is víz alá merült, de nem tudták kihozni. A szakemberek azt mondják, ha az elkövetkezendő napokban egy csepp eső sem esik, akkor 1-2 nap alatt a helyzetet meg tudják oldani. Azonban a meteorológiai előrejelzések alapján a további napokban heves esőzések várhatóak.

  

  Balázs Anett, Horváth Szabolcs, Laczkó Viktória

Megosztás:

Címke: , , , , ,