Kuruzslással vádolnak egy mentőst és egy ápolót Szarvason

2019. április 8. 12:05 | behir

A Szarvasi Járási Ügyészség kuruzslás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy egerági és egy békéscsabai férfival szemben, akik ápoló és mentőtiszt szakképesítéssel rendszeresen végeztek orvosi tevékenységet. Harmadik társuknak felbujtásért kell felelnie.

A Békés Megyei Főügyészség azt írja közleményében arra emlékeztet, hogy 2014. július 1. előtt egy kapuvári székhelyű kft. biztosította a szarvasi, Vasút utcai telephelyen működő központi ügyelet ellátását. A vonatkozó jogszabály a központi ügyelet ellátásához egy orvos, egy ápoló és egy gépkocsivezető jelenlétét írta elő minimumfeltételként. A harmadrendű vádlott a kapuvári cég ügyvezetőjeként – annak tudatában, hogy az első és másodrendű vádlottak orvosi képzettséggel nem rendelkeznek – arra bírta rá a mentőápoló végzettséggel, általános ápoló és asszisztens szakképesítéssel rendelkező elsőrendű vádlottat és a mentőtiszt szakképesítéssel rendelkező másodrendű vádlottat, hogy a szarvasi központi ügyeleten rendszeres jelleggel, az orvosi gyakorlat körébe eső tevékenységet fejtsenek ki, amelyért fizetést fognak kapni.

Megállapodásuknak megfelelően az első és a másodrendű vádlottak 2014. júniusában, illetve az elsőrendű vádlott 2014. júliusától az ügyeleti napokon jogosulatlanul, orvos jelenléte nélkül, önállóan végezték az orvosi ellátásra jelentkező betegek kezelését, így a pácienseket kikérdezték panaszaikról, felállították a diagnózist, majd meghatározták a terápiát is. Az ellátáshoz kapcsolódóan valótlan tartalmú ambuláns lapokat állítottak ki, illetve az orvosi ügyelet számítógépes programjában azt a valótlan tényt rögzítették, hogy az ellátást a valójában jelen nem lévő orvos végezte el; tevékenységük során hamis orvosi bélyegzőt is használtak egyes ambuláns lapok és a receptek kiállításakor.

A Szarvasi Járási Ügyészség az első és a másodrendű vádlottakkal szemben kuruzslás vétségén felül 23 rendbeli, illetőleg 7 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat, míg a harmadrendű vádlottat 2 rendbeli felbujtóként elkövetett kuruzslás vétsége és 9 rendbeli felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt vonják felelősségre. A járási ügyészség mindhárom vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.

További programok »

FEL