Börtönben ült, mégis több százezer forintot csalt ki egy gyomaendrődi férfitól

2019. október 31. 11:09 | behir

A Szarvasi Járási Ügyészség kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 35 éves büntetett előéletű békési férfi ellen, aki börtönben ülve, telefonon keresztül csalt ki 380 ezer forintot egy hiszékeny gyomaendrődi férfitól.

A vádlott a kérdéses időszakban épp végrehajtandó börtönbüntetését töltötte a Szegedi Fegyház és Börtön Nagyfai intézményében, ahonnan 2017. július 14-18-a között több alkalommal hívott telefonon egy gyomaendrődi férfit, akit – pénz-, illetve tárgynyereményre hivatkozva – megtévesztve különböző összegeket csalt ki.

A vádlott először 2017. július 14-én hívta fel a sértettet, álnéven mutatkozott be, magát egy szerencsejátékokat szervező zrt. munkatársának adta ki és azt állította, hogy a sértett 100 ezer forint készpénzt és egy 150 ezer forint értékű mobiltelefont nyert egy sorsolásos játékban, azonban a nyeremény kézhezvétele érdekében követnie kell a vádlott utasításait. A sértett hívás után – követve a vádlott iránymutatását – elment egy bankautomatához és azon keresztül – a tudtán kívül – háromszor, összesen 45 ezer forinttal töltötte fel különböző hívószámú telefonok egyenlegét, majd 90 ezer forintot küldött el egy pénzintézeten keresztül a vádlott barátnőjének. A vádlott még aznap újra rávette a tévedésben lévő sértettet, hogy töltse fel két különböző telefon egyenlegét 15-15 ezer forinttal.

A vádlott két nap múlva már kora délelőtt hívta a gyanútlan férfit azzal a hamis ürüggyel, hogy egy adminisztratív tévedés miatt újra kell kezdeni a nyereményjátékot: rávette, hogy ismét 75 ezer forinttal töltse fel négy különböző telefon egyenlegét. Másnap reggel, július 17-én a vádlott újra telefonált, ez alkalommal a sértett a vádlott megtévesztő magatartásának eredményeként 65 ezer forintot küldött a vádlott barátnőjének. Másnap reggel megismétlődött a hívás, ekkor 75 ezer forintot adott fel a sértett a vádlott barátnőjének.

A vádlott 10 alkalommal volt büntetve, túlnyomórészt vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, többszörös és különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő; más ügyből kifolyólag jelenleg is letartóztatásban van. A Szarvasi Járási Ügyészség a férfit kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja. A járási ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére és a több mint 220 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.  Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.

További programok »

FEL