Kunágota is segít – amíg tudunk egymásért tenni, addig van remény

2022. március 1. 18:55 | Csiffáry Zsuzsanna

Közel 700 ezer ember menekült el Ukrajnából valamelyik szomszédos országba az Oroszország által indított háború elől – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A feszültség Magyarországon is érezhető, sokan igyekeznek segíteni azokon, akik megszenvedik ezt a történést. Kunágota alpolgármesterével, Gáborné Dohar Edittel beszélgettünk, aki a Kunágotai Szociális Szolgáltató Központ és Konyha intézményvezetője is egyben.

– Milyen formában tud segíteni a falu az Ukrajnából menekülteknek?

– Az első gondolatom az volt, hogy az orosz-ukrán háború sok emberi sorsot érintő borzalom, és ha kívülről nézzük ezt a helyzetet, az is komoly feszültségre ad okot. Ennek következtében arra az elhatározásra jutottunk, hogy itt helyben megpróbáljuk ezt a feszültséget oldani azáltal, hogy másokon segítünk. Így mi is, mint közösség, talán elviselhetőbbé tehetjük ezt a helyzetet. Tudjuk, hogy a segítség, amit mi tudunk nyújtani, az nem egy világot megváltó dolog, de mégis talán egy pici reményt adhat a nehéz sorsban élőknek. A település összefogott, ezzel reméljük megtapasztalják a szenvedők azt a szeretetet, ami a falunkból árad. Ezért is tettünk ki a hivatalos oldalunkra egy felhívást az adománygyűjtésről, amivel motiválni is szeretnénk a környezetünkben élőket, hiszen ez az a helyzet, amikor tényleg össze kell fognunk. A felajánlásokat igyekszünk minél hamarabb eljuttatni azoknak, akik ezt a jelenlegi csapást átélik. Az összefogásban nagy erő rejlik. 

 

– Kunágota esetleg be tud fogadni érkezőket?

– Erről még egyenlőre nem volt szó. A mi egységünk önkormányzati fenntartású intézmény, ahol idősek nappali ellátására vagyunk berendezkedve. Nem arról beszélek, hogy bent lehet lakni, de egyébként néhány családot eltudnánk szállásolni ha szükség lenne rá.

 

– Vannak partnereik az adománygyűjtő akcióban?

– A Máltai Szeretetszolgálattal van kapcsolatunk. Hétfőtől csütörtökig adománygyűjtés van nálunk, majd pénteken vagy Békéscsabára, vagy a határmenti településekre kell szállítanunk ezeket a csomagokat, ez rövidesen kiderül. A Fidesz segít a koordinálásban és további szervezetekkel való kapcsolattartásában. Az irodák folyamatosan nyitva vannak, és ők is fogadják a felajánlásokat, mindenben partnereink, a kommunikáció folyamatosan zajlik.

 

– Pénteken lezárul az „első” kör, várható-e, hogy tovább folytatódik az adománygyűjtés?

– Természetesen igen, amire igény van, arra fogunk felkészülni és berendezkedni, és minden erőnkkel segítenünk. 

 

– Milyen üzenetet tudna megfogalmazni az adománygyűjtőknek, akik segíteni szeretnének, illetve a háború elszenvedőinek?

– Egy idézet jut eszembe a Bibliából, ami a jelenlegi helyzetre igaz lehet. Mert bizony mondom néktek, amit a legkisebb testvéreim közül, eggyel is tettetek, azt velem tettétek. Tehát amikor meg tudunk maradni ebben az agresszív helyzetben is olyan embernek, amilyennek az Isten próbált megteremteni minket, az nem kis dolog. És mindaddig, amíg tudunk egymásért tenni és egymást szeretni, addig van remény, és a csoda az ma is él. Azoknak akik átjönnek azt üzenem, hogy bízzanak bennünk.

 

További programok »

Itthon

FEL