Különös egybeesés: Ma van péntek 13 és még telihold is lesz

2019. szeptember 13. 10:37 | behir

A közhiedelem szerint péntek 13-a szerencsétlen napnak számít, idén pedig ez a dátum egybeesik egy különös égi jelenséggel: az aratóholddal. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az égi jelenség és a baljóslatú nap kapcsán.

Különleges égi jelenségben lehet része azoknak, akik ma az égre tekintenek: arató hol lesz – írja a Sokszínű vidék a Treehugger oldalra hivatkozva. Az aratás holdjának az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső teliholdat nevezzük. Az elnevezés az indiánokhoz kapcsolódik, akik minden egyes holdtöltét más-más névvel különböztettek meg.

Az összes telihold akkor kel, amikor a nap már lement, az aratás holdja viszont szinte egyszerre kel a naplementével, így olyan, mintha a nap tovább tartana a szokásosnál.

A National Geographic cikke szerint holdnyugta ideje 14-én reggel a keleti határunknál 05:58, Budapesten 06:11, nyugaton pedig 06:21 lesz. Az esti holdkelte keleten 19:21, Budapesten 19:32, nyugati határainknál pedig 19:42 lesz. A fényviszonyok mindkét esetben jók lehetnek, ha tiszta a nyugati horizont, akkor szépen követhetjük a hajnali fények közt is a lenyugvó Holdat, már jól látható tájelemekkel.

Érdekesség, hogy 2006. május 13. óta nem volt telihold péntek 13-án, és a következő ilyen egybeesésre is több mint 13 évet kell majd várnunk, legközelebb ugyanis 2033 májusában lesz rá példa.

 

Péntek 13: a babonák mögött

A világ egyik legelterjedtebb babonája, hogy péntek 13 szerencsétlen nap. A Gergely-naptár szerint legalább egyszer egy évben van péntek 13-a, de háromnál többször nem lehet.

A történelmi hátteret tekintve a babona egészen az ókorig nyúlik vissza: akkoriban a 12-es szám a tökéletességet jelképezte, annak megtörése pedig ennek a tökéletességnek a megtörését jelentette. A 12-es szám misztikájához tartozik többek közt az, hogy 12 apostolt, 12 csillagjegyet és 12 hónapot tartunk számon.

A középkorban az emberek nagy jelentőséget tulajdonítottak a vallásukkal kapcsolatos szimbolikának, ekkorra tehető a triszkaidekafóbia, vagyis a 13-as számtól való rettegés kialakulása is. A 13-as számnak és a pénteki napnak bibliai kötődése is van: az utolsó vacsorán 13-an ülték körbe az asztalt, Jézust pedig pénteken feszítették keresztre. Utóbbi esetén szoros a párhuzam azzal, hogy sokáig pénteken végezték ki a halálra ítélteket.

Az Egyesült Államokban a 13-as számtól való félelem annyira elterjedt, hogy a felhőkarcolókban, kórházakban, hotelekben nincs ilyen jelű emelet vagy szobaszám, egyes légitársaságoknál pedig nincs ezzel a számmal ellátott ülés, mi több, az amerikai légierőnél nincs F–13-as típusjelű vadászgép.  

Arnold Schönberg osztrák zeneszerző hitt abban, hogy a 13-as számnak köze lesz a halálához. 1951-ben, 76 éves korában (7 + 6 = 13) rettegni kezdett attól, hogy július 13-a péntekre esik, így azért, hogy megelőzze a rá leselkedő veszélyt, úgy döntött, hogy az egész napot inkább az ágyban tölti. Július 13-án, pénteken, 11 óra 47 perckor, tehát 13 perccel éjfél előtt, párnák közt halt meg.

A néphit szerint péntek 13-án semmilyen új dologba nem szabad fogni, mert az csak balul sülhet el: nem szabad például kenyeret sütni és mosni sem ajánlatos. Viszont abban az esetben, ha esik az eső, érdemes otthon hagyni az esernyőt, mert pár csepp lemossa rólunk az átkot. 

A baljós dátumtól való rettegésnek külön neve is van, a paraskavedekatriafóbia, illetve a friggatriskaidekafóbia egyaránt ezt jelöli.

 

Péntek 13 helyett szerda 8?

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) Zrt. hat évre visszamenőleg megvizsgálták a káreseteket tartalmazó teljes adatbázisukat. A casco-, vagyon-, és felelősségbiztosítási káresetek elemzése nyomán most végre kiderül az igazság a közkeletű babonáról. A biztosító elemzői több tízezer adatot vizsgáltak meg, figyelembe véve az összes lehetséges vagyoni káresettípust, beleértve a casco káreseményeket is – olvasható a napi.hu-n.

Ezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy kétszer-háromszor annyi kár következik be hétköznapokon, mint hétvégén, a legtöbb káresemény hétfőn történik: az összes káreset egyötöde a hét első napján következik be; a legtöbb káreseménnyel bíró nap szerda 8-ára esik, vagyis úgy tűnik, nem péntek 13. a legszerencsétlenebb nap. A statisztikák szerint a legtöbb autóhoz kapcsolódó káreset ezen a napon - és legtöbbször a hónap 18. napján – történik, míg a vagyon- és felelősségbiztosítás tekintetében a szombat, összességében pedig a szerda a legkritikusabb nap.

További programok »

FEL