Különleges technikák találkozása a 42. Nemzetközi Alkotótáborban

2022. július 19. 15:08 | Szabó Judit

42. alkalommal rendezték meg Kétegyházán a Nemzetközi alkotótábort. A művésztoborzó programnak az AASZC Kétegyházi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A művészek többek között Gyuláról, Aradról és Belényesből is érkeztek, hogy együtt alkossanak a két hét alatt.

A táborban sokszínű munkákkal lehetett találkozni, az érdeklődők ezen a héten pénteken meg is tekinthetik az alkotásokat, tábor ugyanis a műveket felvonultató kiállítással zárul. A Békés Megyei Szabadiskola Egyesület elnöke kiemelte, hogy a pandémia az alkotókat is megviselte, ám ebben az időszakban is megtartották a tábort.  

– Mi a koronavírus-járvány alatt is meg tudtunk tartani a táborunkat, úgyhogy töretlenül alkottunk ezalatt az időszak alatt is. Aradról öt alkotó érkezett, akik évek óta visszajárnak hozzánk. A többi közel húsz fő a környékből érkezett – emelte ki Szabó Éva Györgyi, a Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület elnöke, művészeti vezetője. 

Fotó: behir.hu/Szabó Richárd

Egy Belényesből érkezett festőművész elmondta, hogy családjából először csak ő járt az alkotótáborba, majd az orvosként dolgozó feleségével is megszerettette a művészetet, aki néhány éve becsatlakozott hozzá.

– Minden évben eljövünk ide, körülbelül hat éve. Az ötletet az egyik kedves szomszédom adta, aki hallott az alkotótáborról és látta, hogy jól rajzolok – fogalmazott Victor Hotean.

Fotó: behir.hu/Szabó Richárd

Az alkotótábor egy baráti társaság is egyben, de emellett minden évben kitalálnak egy összefogó témát, amely idén a levegő volt. A művészek leginkább a festészet és a tűzzománc technikáival készítették el alkotásaikat.

A behir.hu szerkesztő-riportere is évek óta résztvevője a tábornak.

– Amikor megérkeztem ide 16 évesen a táborba, a festő szekció mellett tettem le a voksomat először. Majd itt láttam a profikat, Évával is megismerkedtem, aki a tűzzománc szekció vezetője, és beleszerettem a tűzzománcba – fogalmazott Csiffáry Zsuzsanna.

Fotó: behir.hu/Szabó Richárd

A péntek délelőtt megnyíló tárlat a táborozók munkáit fogja össze egyetlen közös, vizuális alkotássá.

Galéria

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL