Volt koronavírusból gyógyult, akinél poszttraumás stresszt figyeltek meg

2020. augusztus 19. 16:35 | behir

A koronavírusból felgyógyultak között sokaknál megfigyeltek krónikus fáradtságot és poszttraumásstressz-szindrómát – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa kedd este az M1 csatornán.

Az új fajta koronavírusnál a gyógyultak 20-25 százalékánál alakult ki krónikus fáradtságszindróma. Korábban két hasonló koronavírus-fertőzés volt a világon: a SARS és a MERS. A SARS-ból kigyógyult betegek nagy részénél nagyjából 3 év kellett, hogy a krónikus fáradtságszindrómából is kigyógyuljanak.

A mostani, új típusú koronavírusnál a kórházban, intenzív osztályon kezelt betegek 10 százalékánál poszttraumásstressz-szindróma is kialakult. Ezt a magyar gyógyultaknál is megfigyelték.

Szlávik János kitért arra is, hogy a maszkhasználat elhanyagolása inkább a fiatalokra jellemző. Fel kell hívni a figyelmüket, hogy nem is ők vannak veszélyben, hanem azok, akiket megfertőzhetnek – hangsúlyozta. A főorvos szerint csökken a fegyelem, de azért sokan látják, hogy ezt a betegséget egyelőre csak maszkhasználattal, fertőtlenítéssel, távolságtartással, a karanténszabályok betartásával lehet megakadályozni.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL