Krónika – május

2021. május 8. 17:22 | behir

Lapozzanak vissza velünk az időben. Mutatjuk, mi történt a sok-sok és a néhány évvel ezelőtti, májusi hónapokban.

1746/ Csaba történetéből. Darida András bíró évében az adatok szerint a lakosok száma 2781 lélek, többségében evangélikusok, 41 személy római katolikus vallású.

1907/ Tanfolyamzáró vívóverseny. Falchetto Ettore csabai olasz vívómester befejezte vívótanfolyamát, s ez alkalomból vívóversenyt rendeztek tanítványai részvételével a Rudolf-főgimnázium tornatermében. A versenyen más városok vívói is részt vettek, sikertelenül. A versenyt Falchetto csabai tanítványai nyerték. Első helyezett Székely Vilmos, második Fischer Soma, harmadik Nikolics Jenő lett. Zsűritagok: Dusbaba Vilmos, Rubovszky Emil, dr. Margócs Miklós voltak.

1918/ Elhunyt a festőművész. Veres Gusztáv csabai festőművész hosszú, súlyos betegség következtében, 58 esztendős korában meghalt. Művészi képességeit számos kiváló alkotás dicsérte. A közművelődési ház csarnokában ravatalozták fel és onnan kísérte Veres Gusztáv koporsóját a gyászoló sokadalom végső nyughelyére, a Vasúti temetőbe.

1925/Az első ballagás. Nem tudni pontosan, Igló vagy Selmecbánya volt-e az első ünnepélyes iskolai búcsúvétel, a ballagás meghonosításának helyszíne. Amikor a bánatos diáknóták éneklése közben bejárják az iskola összes tantermét, búcsút vesznek tanáraiktól, az iskolától. A romantikus diákbúcsúztató híre elérte Békéscsabát. Elsőként a felső mezőgazdasági szakiskola búcsúzó diákjai tartották meg ballagásukat.

2019/ Pusztító tűzben kiégett az István malom. Az egész épület hosszában hatalmas lángokkal égett a több éve üresen álló István malom. Több megyei és városi tűzoltói hősiesen próbálta megfékezni a magasra feltörő lángokat. A százéves tetőszerkezet és a malom belseje is leégett. Biztonságos távolságból mintegy ezer ember döbbenten nézte végig a malom faszerkezetének elhamvadását.

Szerkesztette: Gécs Béla

A két évvel ezelőtti malomtűz (fotó: behir.hu)

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL