A májusi eső tényleg aranyat ér: jók a kilátások az agráriumban

2023. május 28. 18:00 | behir

Európa nagy részében, a kedvező időjárásnak köszönhetőek jók a terméskilátások.

Két helyszín van a kontinensen, ahol nem túl jó a helyzet: a Pireneusi-félsziget, valamint az olaszországi katasztrófasújtott területek. Magyarországon viszont a májusi eső ismét aranyat ért, ami együtt járt azzal is, hogy a kórokozók és a gyomok már most elszaporodtak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.

A záporos, koranyárias idő remek lehetőség a növények számára a fejlődésre, viszont jóval több a gyom és a kórokozó, amelyek ellen védekezni szükséges. Emiatt már megkezdődött a növényvédelem, valamint a mechanikai gyomirtás.

Májusban a csapadék mennyisége hazánkban 20-60 milliméterrel haladta meg az ilyenkor szokásos mértéket, viszont Szolnok és a Felső-Tisza vidéken még így is az átlagnál kevesebbet esett. A talajok felszíne sokat szikkadt, ahol viszont több felhőszakadás történt, ott a víz foltokban áll a földeken.

A kukorica és a napraforgó számára nagyon sokat jelentett a májusi eső, hiszen így gyorsan fejlődnek. A hőmérséklet szintén kedvező, viszont a sűrű állományokban a levélnedvesség miatt több kórokozó is megjelent. Hiába kezdődött tehát később a szezon, a mezőgazdaság végre utolérte magát. Jó hír, hogy a továbbiakban továbbra is előfordulhatnak záporok és zivatarok, ami kedvezően hathat az eddig elvetett gabonákra, növényekre.

Forrás: agroinform.hu

További programok »

Gazdaság

Hamarosan új brand költözik a Lencsési ABC-be

Lassan megszokottá válik, hogy a bő négy évtizede, a tízemeletesek árnyékában működő Lencsési ABC-be időnként új üzlet költözik. Természetesen ezzel az áruház neve is részben megváltozik, miközben a lakótelepiek 98 százaléka Lencsési ABC-nek hívja.
12:47
FEL