Középpontban a közoktatás: kerekasztalnál a vállalatvezetők

2016. március 30. 08:57 | Varga Diána

Harmadik alkalommal tartottak Vállalatvezetői Kerekasztalt a békéscsabai önkormányzat, városvezetők, vállalatvezetők, a vállalkozói szféra, és a közigazgatási szereplők részvételével. 

A szorosabb kapcsolat kialakítása a célja a Vállalatvezetői Kerekasztalnak az önkormányzat és a békéscsabai vállalkozások között. A kezdeményezés a Befektetés-ösztönzési Munkacsoporttal együtt tavaly jött létre. A legutóbbi, novemberi találkozóról itt írtunk részletesen.

Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó kérdésünkre elmondta: az előző két alkalom után olyan párbeszéd alakult ki a résztvevők között, amely egyrészt segíti a felmerülő problémák megoldását, másrészt további témákat generál. Ezúttal páldául a szakképzés és az Európai uniós források felhasználása került szóba.

A találkozón bemutatkozott a Békéscsabai Szakképzési Centrum, ahol több mint száz szakma közül választhatnak a jelentkezők. A kerekasztalon elhangzott, a fiatalok akár 25 éves korig nappali képzésben vehetnek részt és azt is megtudták a résztvevők, hogy a második szakma megszerzése is térítésmentes.

– A kerekasztalokon a piac meghatározó vállalkozásainak vezetői vesznek részt, ezért úgy gondolom, hogy a szakképzés szereplőinek is helyet kell kapniuk. Mi vagyunk azok, akik szakembereket képzünk számukra. Fontos, hogy a kamarákon, szakmai szervezeteken túl visszajelzést kapjunk arról, hogy milyen szakemberre van szükség – fogalmazott Mucsi Balázs, az intézmény főigazgatója.

Bemutatkozott a házigazda is, a Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központja. A cég városunkban a duális képzés egyik úttörőjévé nőné ki magát.

– Már a képzés ideje alatt gyakorlati tapasztalatot adunk a tanulóknak, így megismerhetik a Budapest Bankot. Ezáltal kedvet kapnak ahhoz, hogy nálunk dolgozzanak. A képzés végét követően olyan munkavállalókká válnak, akik már ismerik a bankot, a kultúrát, a termékeket, tehát nem nulláról indulnak – sorolta a képzési forma előnyeit Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operációs és minőség vezetője. 

Szó volt még az Y-generáció hogyan szerepel a munkaerőpiacon - erről Lamper Ágnes, a Marzek Kner Packaging Kft. HR vezetője beszélt.

FEL