Békés megyében több mint 5500 munkahelyet mentett meg a kormány

2020. július 1. 12:09 | Horváth Szabolcs

A koronavírus-járvány miatt bevezetett munkahelyvédelmi bértámogatás segítségével eddig 188 ezer munkahelyet sikerült megmentenie a kormánynak – fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Békéscsabán. György László elmondta, hogy a 31 milliárd forintból a helyi vállalkozásoknak is jutott.

György László elmondta, országosan 188 ezer munkahelyet védett meg a kormány 31 milliárd forintnyi támogatással. 

Az államtitkár elmondta, 95 százalékban mikro-, kis- és középvállalkozások vették igénybe a programot. Hozzátette: ingyenes, nyolchetes informatikai tanfolyamukhoz a veszélyhelyzet alatt 62 ezren csatlakoztak. György László szólt arról is, hogy 10 év alatt 850 ezernél több munkahely jött létre, ennek köszönhetően Magyarország az uniós átlagnál jobban vészeli át a koronavírus-járványt, mert rendelkezik tartalékokkal.

Emlékeztetett, a gazdaságvédelmi akcióterv 3+1 célja, hogy arányos legyen, azaz annyit költsenek, mint amennyi a munkahelyek megvédéséhez kell; munka- és tudás alapú legyen; a tudást őrizzék meg Magyarországon, és hogy időben, minden vállalkozásnak segítséget tudjanak nyújtani.

 

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár (b) és Tóth Péter, a Körös Autócentrum Kft. vezetője a bértámogatási okirat átadásán (Fotó: MTI)

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár (b) és Tóth Péter, a Körös Autócentrum Kft. vezetője a bértámogatási okirat átadásán (Fotó: MTI)

Az államtitkár a megyeszékhelyen egy helyi cég ügyvezetőjének személyesen adta át a bértámogatási okiratot.

Az autók értékesítésével és szervízelésével foglalkozó békéscsabai cégnél 42 szakember dolgozik. Tóth Péter, a Körös Autócentrum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 35 dolgozójuk után igényelték a munkahelyvédelmi bértámogatást 11,7 millió forint értékben, ugyanis a koronavírus-járvány alatt drasztikusan lecsökkent a forgalmuk, veszélybe került a működőképességük. A vállalkozást 26 éve alapították, árbevételük tavaly 3,8 milliárd forint volt.

Békés megyében a munkavállalói bértámogatási kérelmek legnagyobb számban a feldolgozóipar (több mint 60 százalék), a kereskedelem, gépjárműjavítás (közel 20 százalék); az információ, kommunikáció; valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokból érkezett - derül ki a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának összeállításából.

 

MTI/behir.hu

 

Gazdaság

Dollármilliárdos büntetés – az Alibaba nem tart a negatív hatásoktól

Az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi és technológiai óriásvállalat nem tart attól, hogy a hétvégén rá kiszabott rekordösszegű büntetésnek negatív hatásai lesznek – számolt be a South China Morning Post című hongkongi lap a vállalat hétfői közlésére hivatkozva.
2021. április 12. 17:24
FEL