Egymás segítségére lennének az oktatás és a vállalati szféra szereplői

2015. november 18. 13:55 | Varga Diána

Békéscsabai vállalkozások vezetői, az önkormányzat képviselői és az oktatás egyes szereplői is részt vettek a Vállalati Kerekasztal találkozóján. Arra keresték a választ, hogyan lehetnek egymás segítségére.

A kerekasztal létrehozása kapcsolódik a januárban létrehozott Befektetés-ösztönzési Munkacsoporthoz, melynek tevékenysége nem ért véget a stratégiaalkotással. Határozott szándékuk ugyanis, hogy rendszeresen tartsák a kapcsolatot Békéscsaba meghatározó vállalataival, illetve érdemben is konzultáljanak. A Vállalatvezetői Kerekasztal létrehozását Hanó Miklós alpolgármester kezdeményezte, amelynek feladata megfogalmazása szerint a véleménycsere, illetve pedig az, hogy meghatározott időközönként tájékoztatja a vállalati szektor képviselőit a város gazdasággal és vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos terveiről. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott Vállalatvezetői Kerekasztal nem először találkozott, hiszen júliusban a Marzek Kner Packaging Kft. látta vendégül őket.

Amint arra Opauszki Zoltán, az önkormányzat fejlesztési tanácsadója is felhívta a figyelmet, a munkacsoport már dolgozik, nemrég például Berlinben jártak (a témáról bővebben ide kattintva olvashatnak) - ezen kívül nemrég elkészült a város Befektetés-ösztönzési Stratégiája is.

A találkozó alkalmával Szarvas Péter polgármester arról beszélt: vitathatatlan, miért tartja fontosnak a városvezetés azt, hogy a vállalati szféra vezetői, az önkormányzat képviselői és a meghívott előadók időről időre találkozzanak. Véleménye szerint jól kitapintható a városban az, hogy az oktatásnak kulcsszerepe lesz Békéscsaba jövőjében. Hozzátette: a fejlesztéseket végrehajtó cégeknek szakképzett munkaerőre lesz szükségük, s habár a város oktatási helyzete megfelelő, javítandó is egyben.

A kerekasztal vendéglátója ezúttal a Csaba Metál Zrt. volt. Majoros Csabától, a vállalat vezérigazgató helyettesétől megtudtuk: bíznak benne, hogy hasonló találkozók alkalmával olyan folyamatot tudnak elindítani, mely segítségével nagyobb volumenű értékeket hozhatnak Békéscsaba üzleti világába.

– Ez közös érdeke a helyi vállalkozásoknak. Úgy gondoljuk, így Békéscsabának is nagy segítséget nyújthatunk, ugyanis az újabb befektetések munkaerőt generálnak, amely által nőhet a foglalkoztatottak létszáma. Ez pedig a vállalkozások további növekedéséhez járul hozzá – mondta el Majoros Csaba.

A kerekasztal arra is alkalmat adott, hogy a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár és Egészségtudományi Kara bemutatkozzon a vállalkozói szektornak. A Békés megyei campusokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Bíró Tibor dékán ismertette, így a vállalatok vezetői is teljes képet kaphattak arról, milyen képzések terén számíthatnak az egyetemre.

Az oktatási szereplőket ezen kívül az Andrássy Gyula Gimnáziumban működő Rózsa Törzsasztal Alapítvány is képviselte, mely a hátrányos helyzetű diákokat segíti, illetve olyan képzéseket támogat, amelyekhez a tanulók a normál kerettantervben nem juthatnak hozzá. Amint az elhangzott, egyelőre szeretnék megismertetni alapítványukat a kerekasztallal, a későbbi együttműködés reményében.

FEL