Közel a 100 százalék: péntekig kiírják az összes uniós támogatást

2017. március 27. 13:34 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Megkezdték a tavaszi kalászosok vetését, a téli fagy nem okozott jelentősebb fagykárt a Békés megyei ültetvényeken, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve - ezek voltak a hét agrárhírei.

Zala megyében az őszi vetések nagy része kedvező állapotban van, a gazdák megkezdték a tavaszi kalászosok vetését is, és ha tovább melegszik az idő, 1-2 héten belül a napraforgó és a kukorica vetése is elkezdődik. Zala megyében a 110 ezer hektárnyi vetésterületen fele-fele arányban termelnek őszi és tavaszi szántóföldi növényeket.

Jó szezonra számít a legnagyobb Békés megyei gyümölcstermesztő, mivel a téli fagy nem okozott jelentősebb fagykárt az ültetvényeken. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága közölte, hogy a kisebb helyi gyümölcstermesztők sem jelentettek be fagykárigényt.

Újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Tokaji aszú mellett az Egri Bikavér az egyetlen borfajta, amelyik a hungarikumok közé emelkedett.

A helyi borok népszerűsítését kérik a polgármesterektől Somogyban. Nyárra elkészül a stratégia is, elsősorban a Balatonboglári borvidéken előállított bor presztízsének növelésére. A vezetők a jövőben vállalkozásokat is megkeresnek, hogy nyissanak dél-balatoni borokat forgalmazó üzleteket, az éttermek pedig tartsanak borvacsorákat.

Veszettségben pusztult el egy kecske és gidája a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen. A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség. A vírusra a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak.

A Vidékfejlesztési program keretének csaknem harmadáról döntött eddig a Miniszterelnökség. A beérkezett pályázatok közül mintegy 22 ezer kérelmet bíráltak el, közülük 13 ezer esetben hirdettek nyertest. A döntést a sok esetben félkészen beadott pályázatok lassítják.

Megjelent a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által kidolgozott azon jövedelempótló támogatás, amely gyors segítséget jelent a madárinfluenza miatti károkkal leginkább érintett kacsa- és liba ágazatokban. A támogatásra 1,7 milliárd forintot különített el az agrártárca, amelyet még idén tavasz végéig megkaphatnak az érintett állattartók.

A Miniszterelnökség 11,29 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg 2017. március 21-én a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című pályázati felhívást. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra a 2014. január 1-nél nem régebben alakult, elismeréssel rendelkező termelői csoportok nyújthatják be kérelmeiket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pályázati Tanácsadói Hálózata segítséget nyújt mintegy 400 ezer tagjának a pályázatok kiválasztásában, elkészítésében, megvalósításában, a rendelkezésre álló források hatékony lehívásában.

Megjelent a zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat 2017. évi kiírása. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. április 21.

Március 31-ig valóban kiírják az összes pályázatot, idén 2200 milliárd forintnyi forrás kifizetése a cél - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az előző ciklus pénzügyi zárásának döntő részét idén június végéig lezárja a kormány, és Lázár János jelezte: nem zárkózik el a tárca attól, hogy az uniós pályázatoknál a most engedélyezett 15,5 százalékánál idővel esetleg nagyobb arányt is engedjenek előkészítésre elszámolni.

Forrás: agrotrend.hu

FEL