Közel 5000 tonna hulladékot szállítottak el 2019-ben Békésről

2020. szeptember 5. 11:15 | behir

Békés város területén a BKSZ Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. végzi a hulladék összegyűjtését és beszállítja a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. hulladékválogató csarnokába. A válogatóüzem jelenleg Magyarország egyik legnagyobb kapacitású, legkorszerűbb hulladékválogatója, amely Békéscsaba külterületén található. Az elmúlt évben Békés város közigazgatási területéről közel 5000 tonna hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el.

A DAREH Bázis Nonprofit Zrt. a békés megyei ingatlanhasználók részre nyolc hulladékgyűjtő udvart üzemeltet, melyek közül a békési lakosok a vésztői hulladékudvart közszolgáltatásként ingyenesen vehetik igénybe. A békési lakosok megszokhatták már, hogy a kommunális hulladékot heti rendszerességgel szállítják el, kéthetente pedig a szelektív hulladékot viszik a gyűjtőkből. 2019-ben Békésen több, mint 3500 tonna kommunális és 226 tonna szelektív hulladékot szállítottak el – írja a békési polgármesteri hivatal közleménye. 

A zöldhulladékot januárban két alkalommal, májustól novemberig kéthetente, decemberben egy alkalommal szállítják el a BKSZ Kft. munkatársai. Tavaly az elszállított zöldhulladék mennyisége meghaladta az 1000 tonnát, a lom- és üveghulladék pedig 200 tonnánál is több volt. Lomtalanítás évente egyszer van. A békési önkormányzatnak kiváló az együttműködése a BKSZ Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.-vel, a hulladékszállítás mellett ugyanis a kapacitásuk és a rendelkezésre álló keretük függvényében folyamatosan elvégzik a városban felmerülő közterületi munkákat, legyen az fűkaszálás, fák nyakazása, kátyúzás, csatornakészítés. Békés Város Önkormányzatának megbízásából tavasszal és ősszel szervezik meg az elektronikai hulladékgyűjtést, amely legközelebb szeptember 10-12. között lesz. Továbbra is megoldandó feladat az illegális hulladéklerakás felszámolása – nyilatkozta Polgár Zoltán, Békés alpolgármestere a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget a város több pontján található (Vásárszél utca, Szánthó Albert utca, Szarvasi út 64/1., Summás utca, Ady Endre utca 10., Ady Endre utca 6., Veres Péter tér, Kossuth Lajos utca 23). A szakemberek eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a lakosság nem rendeltetésszerűen használja a szigeteket, hiszen csak csomagolási papír, műanyag és üveg hulladék helyezhető el itt. Ezzel szemben előfordul, hogy komplett szélvédők, ajtó és ablaküvegek és kommunális hulladék is belekerül az edényekbe. A 3390 háztatás gyűjti a zöldhulladékot 240 literes gyűjtőedényekbe, ezt a házaktól szállítják el a szakemberek. Emellett továbbra is igényelhetőek az ingyenek komposztládák a Verseny u. 4. szám alatti telephelyen, az Inkubátorházban. A BKSZ Kft. az inert lerakót önálló tevékenységként üzemelteti, térítési díj ellenében a Szarvasi út 64/1. szám alatti telephelyen veszik át a beton, tégla, kevert építési- és földhulladékokat a lakosoktól.

Nánási László ügyvezető havonta beszámol a képviselő-testületnek a BKSZ Kft. által elvégzett munkákról, erről folyamatosan tájékozódhatnak a lakosok a bekesvaros.hu oldalon a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság által tárgyalt előterjesztések között.

 

Forrás: Békés Város Önkormányzata

További programok »

FEL