Kovács József: A járványkórházak elég ággyal és lélegeztetőgéppel rendelkeznek

2020. április 10. 14:01 | behir

Járványkórház lesz a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagkórháza és tüdőkórháza – erősítette meg a térség országgyűlési képviselője.

Kovács József hangsúlyozta: az ország valamennyi megyéjét és a fővárost is érintő intézkedésre azért volt szükség, mert sok országban okozott gondot, hogy nem voltak megfelelően felkészülve a járvány berobbanására.

Ahhoz, hogy az egészségügy a járvány tetőzésekor is megfelelően el tudja látni a betegeket, időben meg kell kezdeni a felkészülést – fogalmazott a Gyulai Hírlapnak.

 

(Fotó: Gyulai Hírlap)

(Fotó: Gyulai Hírlap)

 

Elmondta: összesen 19 járványkórházat jelöltek ki az országban, a későbbiekben ezekbe szállítják majd a koronavírus-gyanús, illetve a fertőzött betegeket.

– A járványkórházak elegendő ágy- és lélegeztetőgép-számmal rendelkeznek, megfelelő körülmények között tudják fogadni a COVID–19-cel fertőzött betegeket – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátette: a gyulai tagkórház és tüdőkórház ágyszáma együttesen felel meg az előírásoknak.

Hangsúlyozta: az intézmény lélegeztetőkapacitása jelenleg elegendő, és ha szükséges, ezt tovább tudják növelni, azaz a betegszámtól függően további lélegeztetőgépek érkezhetnek a megyei járványkórházba.

Közölte: a klasszikus betegellátás helyszíne a Békés Megyei Központi Kórház csabai tagkórháza lesz, ide szállítják át a gyulai kórházban kezelt betegeket. Bizonyos sürgősségi ellátások, például a szívkatéteres vizsgálatok Gyulán is elérhetők lesznek, a sürgősségi esetek jelentős részét azonban a megyeszékhelyen látják el – tette hozzá.

Elmondta: a gyulai kórház gyerekosztálya járványgyerekosztály lesz, a nem koronavírus-fertőzött gyerekeket Békéscsabán kezelik majd. Jelezte: a gyulai onkológiai osztályt nem ürítik ki, a daganatos betegek ellátása változatlan módon működik tovább a fürdővárosi tagkórházban.

 

 

FEL