Kovács Edit iszákos nagymama szerepben

2016. június 7. 13:54 | Fekete Kata

Izgatott moraj futott végig a színészeken, amikor kiderült, legalább 38-40 előadást terveznek Slawomir Mrozek Tangó című darabjából a békéscsabai Jókai színház kamaratermében. S még jobban felvillanyozta a csapatot, amikor Csiszár Imre rendező – a maga élvezetes, sodró lendületű előadásmódjával – röviden összefoglalta, miről szól a lengyel szerző műve. A darab első pillantásra egy őrült család mindennapjaiba enged bepillantást, aztán persze kiderül, sok minden más, mint aminek elsőre látszik.

Mrozek három nemzedéket és három történelmi korszakot ábrázol. Nagyapáink immár ódivatú, megalkuvásokkal terhes, nevetséges, szolgalelkű világát Mészáros Mihály képviseli. Eugeniusz rendszeresen szónokol, nem mintha bármi értelme lenne annak, amit mond, inkább csak hogy hallassa a hangját. A nagymama (Kovács Edit) szintén távol áll a nagymamai eszménytől: iszákos, bolond, halni készül, ezért néha felfekszik a ravatalra. Az apa (Bartus Gyula) bukott forradalmi illúziókat kerget. A fiú (Gulyás Attila) szeretné visszaállítani a világot a ,,kizökkent” állapotából. A három nemzedék konfliktusa viszont abszurd családi komédia is. Mint Csiszár Imre rendező mondta: szeretnék is, ha nemcsak a tragédiát domborítanák ki az előadásban, hanem a komédiára is kihegyeznék a művet. A nemrég elhunyt Mrozek ugyanis kiváló humorú író volt.

A színészek nagy örömmel várják a szeptemberi próbákat. Ma olvasópróbát tartottak a Jókaiban, hogy aztán nyáron, a nyári szünet alatt mindenki ízlelgesse, boncolgassa magában a szerepeket. Mint Kovács Edit színművész mondta, tőle nagyon távol áll az iszákos, bolond nagymama szerepe, viszont éppen ezért izgalmas a munka. Sőt, ezekbe a szerepekbe kicsit könnyebb is belebújni, hiszen véletlenül sem önmagát kell alakítania. Mészáros Mihály megfogalmazása szerint van honnan meríteni a szerepéhez, a törleszkedő, könnyen hajló gerincű nagypapához. Az biztos, hogy Mészáros Mihálynak abszurdokkal kezdődik a jövő évad, az első bemutatója ugyanis a Macskajáték lesz. Addig is azonban pihen és horgászik nyáron.

 

Szereposztás

Eugénia, nagymama………. Kovács Edit

Eugeniusz, az öccse………..Mészáros Mihály

Stomil, az apa……………....Bartus Gyula

Eleonora, az anya…………...Fehér Tímea

Artúr, a fiú………………......Gulyás Attila

Ala, az unokahú……………..Liszi Melinda

Edek………………………....Katkó Ferenc

FEL