Koszorúztak a Kertbarát Kör tagjai

2019. március 12. 16:36 | Szendi Rita

Mohácsy Mátyás születésének 138. évfordulójára emlékezett a Lencsési Közösségi Ház kertbarát köre a Széchenyi ligetben. A klub tagjai ebből az alkalomból koszorút helyeztek el a békéscsabai gyümölcstermesztő mellszobra előtt.

Már hagyománynak számít, hogy a Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör minden évben megemlékezik a gyümölcstermesztő születésének évfordulójáról. Nem volt ez másképp ebben az esztendőben sem.

– Először Mohácsy Mátyás születésének kerek évfordulóin rendeztünk megemlékezéseket, amelyeket összekötöttünk egy szakmai nappal, de amióta a kertbarát kör felvette a nevét, azóta minden évben lerójuk tiszteletünket – fejtette ki a Lencsési Közösségi Ház vezetője, Takács Péter.

A tagok meg is koszorúzták a szobrot, majd az emlékezők egy rövid áttekintést kaphattak Mohácsy Mátyás életéről és munkásságáról.

Mint kiderült, a Kossuth-díjas gyümölcskertész Békéscsabán szerette meg a természetet, a gyümölcsészetet, majd vándorútra indult, bejárta Nyugat-Európát és az Amerikai Egyesült Államokat. Az ott szerzett tapasztalatait hazahozva Magyarországon megalapította a Magyar Gyümölcstermesztés egyedülálló munkásságát – emlékeztetett a Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör egyik tagja, Huszár Endre.

A szabolcsi almások, a kecskeméti kajszibarackosok, a szegedi őszibarackosok, valamint a dunántúli körteültetvények is Mohácsy Mátyás és társai nevéhez fűződnek – tette hozzá Huszár Endre.

További programok »

Itthon

FEL