Erkel Ferenc születésének 211. évfordulójára emlékeztek Gyulán

2021. november 7. 19:12 | Papp Ádám Sándor

Koszorúzással, hangversennyel és Erkel-ösztöndíjak átadásával emlékeztek Erkel Ferenc születésének 211. évfordulójára Gyulán, vasárnap este.

Mint minden évben, úgy idén is koszorúzással emlékeznek meg Gyula város szülöttjéről, a Himnusz megzenésítőjéről, Erkel Ferencről. Az Apor téren található zeneszerző szülőházánál tisztelgett vasárnap este Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester és Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke.

– Az összes őt követő generációnak az alfája volt, az indító impulzusa volt a munkássága. Hubay Jenő, Mosonyi Mihályon, Weiner León keresztül Kodály Zoltánig bezárólag mindenkire kihatott Erkel Ferenc művészete, munkássága és meghatározó a magyar általános zenei élet számára, arról nem beszélve, hogy a Himnuszt ő zenésítette meg – fogalmazott Somogyváry Ákos.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A koszorúzást követően a gyulai városházán folytatódott a program, ahol átadták az Erkel-öszöndíjakat. Az elismerést a helyi önkormányzat 2018 óta osztja ki a helyi művészeti tehetségeknek. Idén négyen érdemelték ki a díjat: Gurda Adrienn, Gombos Ágnes, Mundruczó Nóra és Rózsa Kitti.

– Még 1960-ban, Erkel Ferenc születésének 150. évfordulóján a városi tanács Erkel Ferenc zenei ösztöndíjat alapított, amelynek első díjazottja Csonka Barna lett, aki később neves művésztanára lett a gyulai Erkel Ferenc Zeneiskolának. 2018-ban javasoltam a képviselőtestületnek, hogy alapítsuk újra az ösztöndíjat, azonban most már nem csak a zenei tehetségek, hanem minden művészeti ágban tanulmányokat folytató tehetségek számára. Három éve indítottuk újra ezt a programot és havi 25 ezer forint támogatásban részesítjük azokat a diákokat, akiket kiválaszt erre vonatkozóan a grémium – emelte ki Görgényi Ernő.

Az esemény végül hangversennyel zárult, ahol Áchim Erzsébet, Beke Ágnes és Rózsa Kitti közreműködésében felcsendült több ismert zeneszerző dala is, mint például részlet Erkel Ferenc: Bánk Bán című operájából.

 

Fotó: Máthé Csongor / 7.Tv

Fotó: Máthé Csongor / 7.Tv

További programok »

FEL